NESLOVENCI BEZ DRŽAVLJANSTVA

Europski sud potvrdio pravo na odštetu 'izbrisanima'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 27.06.2012 14:07
  • Objavljeno 27.06.2012 u 14:02
Slovenija slovenska zastava

Slovenija slovenska zastava

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock/Getty images (Thinkstock/Getty images)

Europski sud za ljudska prava potvrdio je svoju presudu iz srpnja 2010. godine prema kojoj je Slovenija 'brisanjem' stalnog prebivališta neslovencima bez slovenskog državljanstva prilikom osamostaljenja kršila odredbe iz Europske konvencije o ljudskim pravima, te pravno nije uredila tu problematiku prema odluci slovenskog ustavog suda iz 1999. godine, objavio je u srijedu slovenski tisak

Senat Europskog suda za ljudska prava u utorak je potvrdio prvostupanjsku presudu iz postupka 'Kurić i ostali protiv Slovenije' na koju je slovenska vlada uložila priziv, te te šestorici od 11 'izbrisanih' priznao pravo na nematerijalnu odštetu od 20.000 eura, piše ljubljansko 'Delo'.

Uz to, sud je Sloveniji naložio da u roku godine dana uspostavi mehanizam za priznanje odštete svim oštećenima u postupku.

Senat suda u Strasbourgu svojom je konačnom presudom potvrdio da je postupak Slovenije prema 'izbrisanima' kršio odredbe europske konvencije o ljudskim pravima koje se odnose na poštovanje privatnog i obiteljskog života, prava na učinkovit pravni lijek i odredaba koje zabranjuju diskriminaciju.

Unatoč naporima napravljenim od 1999. godine, nakon odluke slovenskog ustavnog suda da za 'brisanje' skoro 26.000 neslovenaca iz bivših jugoslavenskih republika nije bilo pravog pravnog temelja, slovenske vlasti tu problematiku nisu uspjele riješiti cjelovito i brzo kako bi se uklonile teške posljedice koje je brisanje iz stalnog registra stanovništva imalo za oštećene, ocjena je senata Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Sud očekuje, navodi slovenski tisak, da će slovenska vlada donijeti mjere i zakone koje će 'izbrisanim' neslovencima omogućiti retroaktivno vraćanje prava na prebivalište.

'Očekujemo da će se vlada zbog ovakve presude mnorati ponovo početi baviti problemom izbrisanih i da će u skladu s presudom u roku godine dana donijeti cjelovite mjere, a u njihovo planiranje uključiti i predstavnike izbrisanih', navela je u srijedu u priopćenju za javnost, reagirajući na presudu Europskog suda za ljudska prava, skupina slovenskih nevladinih udruga.

Slovenske parlamentarne stranke vrlo su suzdržane u vezi presude zbog potencijalnih odšteta koje će Slovenija morati platiti, objavili su slovenski mediji. Vlada je objavila da za sada ne može komentirati presudu s obzirom da je treba proučiti.

Predsjednik stranke slovenskih umirovljenika (DESUS) i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je da je Slovenija kao potpisnica Europske konvencije o ljudskim pravima dužna poštovati presude Europskog suda za ljudska prava, da presudu treba pažljivo proučiti, te uvažiti njene preporuke, kako bi se došlo do konačnog rješenja pitanja 'izbrisanih' neslovenaca.

Bivši slovenski ustavni sudac Matevž Krivic koji je jedno vrijeme pružao pravnu pomoć 'izbrisanima' rekao je za ljubljanski dnevni list 'Dnevnik' da je presuda iz Strasbourga 'zvonka zaušnica' za Sloveniju i da će slovenska vlada morati sama ponuditi odgovarajuće odštete 'izbrisanima' ako ne želi da to učini sam Europski sud za ljudska prava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi