DODIK BLOKIRA REFORME

Europski povjerenik Hahn otkazao posjet BiH

10.06.2015 u 20:44

Bionic
Reading

Europski povjerenik za susjedstvo i politku proširenja Johannes Hahn otkazao je za četvrtak planiran posjet Bosni i Hercegovini izražavajući žaljenje što su političari te zemlje zbog međusobnih sukoba ponovno blokirali provedbu potrebnih reformi. Zajednička agenda za reforme trebala je biti potpisana u četvrtak

'Pozivam vlasti BiH da stanu iza preuzetih obaveza prema EU, a posebno prema građanima. Država se suočava s ozbiljnim socio-ekonomskim izazovima koji zahtijevaju brze i važne odluke, koje trebaju biti u interesu stabilnosti i prosperiteta države i njenih građana, te izvan stranačkih interesa', kazao je Hahn, koji je pozvao vlast Republike Srpske da učini slične korake kao FBiH i BiH te da usvoji reformsku agendu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u srijedu u Banja Luci kako je i osobno protiv plana za provedbu reformi u Bosni i Hercegovini kojega je na poticaj Europske unije uz Vijeće ministara BiH i vladu Federacije BiH trebala usvojiti i vlada Republike Srpske te da predstavnici RS neće potpisati dokument kakvoga očekuju u Bruxellesu.

'Ja sam predsjednik RS-a i nju predstavljam i moje suglasnosti za to nema što god tko mislio', izjavio je Dodik u novinarima dodajući kako za njega ne postoji plan reformi kojega su u srijedu usvojili na Vijeću ministara BiH a dan ranije i na vladi FBiH.

Popis koji sarži 'desetke mjera', kako je to ranije tijekom dana pojasnio predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, trebao je biti potpisan u četvrtak u Sarajevu u nazočnosti europskog povjerenika za susjedstvo i politiku proširenja Johannesa Hahna no nakon Dodikove izjave postalo je jasno kako se to neće dogoditi.

Predsjednik RS-a tvrdi kako plan konkretnih reformi sadrži cijeli niz mjera koje ranije nisu dobile političku suglasnost iz RS-a a kao primjer naveo je pominjanje potrebe za privatizacijim elektroenergetskog sektora. 'Mi ne želimo nikakvu privatizaciju elektroprivrede', kazao je Dodik.

Za vlasti u Banja Luci sporno je i što sadrže planirane reforme javne uprave, policije i pravosuđa.

Dodikova je interpretacija kako ništa od toga nije pomenuto u zajedničkoj izjavi lidera političkih stranaka o opredijeljenosti za reforme koja je potpisana u veljači i predstavlja temelj za donošenje plana operativnih mjera.

'Ako smo mi potpisali taj dokument, mi smo tumači i suvlasnici te izjave i mi možemo kazati što smo time mislili a ne netko iz administracije iz Bruxellesa', dodao je ljutito Dodik potvdivši time kako je uz krizu vladajuće većine u Federaciji BiH sada problem i Republika Srpska jer njene vlasti odbijaju sudjelovati u provedbi reformi koje od BiH očekuje EU.