REZOLUCIJA

Europski parlament za priznanje državnosti Palestine, ali...

17.12.2014 u 13:58

Bionic
Reading

Europski parlament u 'načelu podupire priznanje državnosti Palestine i rješenje o dvije odvojene države te vjeruje da bi oni trebali ići ruku pod ruku s odvijanjem mirovnih pregovora koje je potrebno ponovno pokrenuti', kaže se u rezoluciji prihvaćenoj u srijedu

Kako bi podržali EU diplomatske napore u mirovnom procesu, EP je odlučio osnovati inicijativu 'Parlamentarci za mir' koja bi vodila suradnji europskih zastupnika i parlamentarnih zastupnika iz Izraela i Palestine. Rezolucija je prihvaćena s 498 glasova za, 88 protiv i 111 suzdržano.

Europski parlament ponovno izražava 'snažnu potporu rješenju o dvije odvojene države na temelju granica iz 1967. godine, s Jeruzalemom kao glavnim gradom obiju država, prema kojem sigurna Država Izrael i neovisna, demokratska, povezana i održiva Država Palestina koegzistiraju u miru i sigurnosti, na temelju prava na samoodređenje i punog poštovanja međunarodnog prava', navode se u priopćenju Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu.

Zastupnici također izražavaju duboku zabrinutost zbog sve veće napetosti i nasilja u regiji te najstrože osuđuju sve terorističke akte i nasilje.

Nezakonita naselja

Rezolucija ističe činjenicu da su prema međunarodnom pravu izraelska naselja nezakonita, poziva Europsku uniju da preuzme odgovornost te postane istinski akter i posrednik u bliskoistočnom mirovnom procesu. Zastupnici pozivaju Visoku predstavnicu da u tom smislu radi na donošenju zajedničkog stajališta EU-a.

Parlamentarci za mir

Zastupnici su odlučili pokrenuti inicijativu Parlamentarci za mir, čiji je cilj okupiti europske, izraelske i palestinske parlamentarce iz svih stranaka radi postizanja napretka u mirovnom planu i nadopunjavanja diplomatskih napora EU-a.