SNAŽNA PODRŠKA

Europske regije podupiru članstvo RH u EU

16.03.2009 u 16:12

Bionic
Reading

Predsjednica Skupštine europskih regija Michele Sabban u ponedjeljak je u Puli istaknula kako vjeruje da će Hrvatska vrlo brzo postati članicom Europske unije, rekavši kako ta organizacija podupire hrvatsko članstvo u EU-u.

Sabban je nakon radnog dijela sjednica predsjedništva te najvažnije organizacije europskih regija kazala kako Istra može puno učiniti za Hrvatsku na putu prema EU-u te da zato 'vjeruje u uspjeh u pregovorima'.

'Skupština europskih regija snažno podupire Hrvatsku na važnu putu prema Europskoj uniji', poručila je.

Ustvrdivši kako je Skupština europskih regija snažno političko tijelo koje zastupa regionalnu politiku u Europskoj uniji, ali i izvan nje, jer su 'njezine članice regije iz zemalja članica EU-a, zemalja kandidatkinja i onih koje tek očekuju ulazak u EU', Sabban je istaknula kako gospodarska kriza još nije jače dotaknula regije.

'Regije nisu osjetile najgori dio krize jer se ona nije odrazila na srednje i malo poduzetništvo', rekla je Sabban odgovarajući na novinarski upit je li gospodarska kriza utjecala na europske projekte i hoće li neki od njih biti obustavljeni zbog nedostatka novca.

Istarski župan Ivan Jakovčić kazao je da Istarska županija nema nikakvih naznaka o otkazivanju te kako se provode svi planirani projekti. I Istarska županija i Skupština europskih regija čvrsto vjeruju da Hrvatska treba što prije postati članicom Europske unije, istaknuo je, dodavši da je 'Istra po mnogo čemu jedna od najboljih 'vizit karta' Republike Hrvatske kad govorimo o europskim vrijednostima'.

'Mi o njima razgovaramo, ali ih i primjenjujemo u svakodnevnu životu', naglasio je Jakovčić.
Predsjedništvo Skupštine okupilo je danas u Puli tridesetak predstavnika iz desetak europskih zemalja na prvoj sjednici u Hrvatskoj te najvažnije organizacije europskih regija.

Na skupu je izviješćeno o pripremama Skupštine europskih regija za buduće izbore za Europski parlament, a raspravljalo se i o prijedlogu francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja za osnivanje Mediteranske unije. Ujedno je bilo govora i o pitanjima globalnog zatopljenja te gospodarskoj i financijskoj krizi.

Skupština europskih regija osnovana je 1985., sa sjedištem u Strasbourgu. Danas okuplja 250 regija, među kojima i 17 hrvatskih županija, iz 30 europskih država i 13 europskih međuregionalnih organizacija.