STIŽU SA ZAPADA

Europska unija u Hrvatsku vratila 750 izbjeglica, a broj bi se mogao naglo povećati

27.07.2017 u 21:06

Bionic
Reading

U prvih šest mjeseci u Hrvatsku je, uglavnom preko granice sa Srbijom, nezakonito ušlo 1978 osoba. Dio ih je vraćen u matične zemlje, dio je vraćen u Srbiju. No izbjeglice u Hrvatsku ne stižu samo s istoka, preko nekadašnje balkanske rute, nego i sa zapada. Čak 750 ih je iz drugih država članica vraćeno u našu zemlju

Taj broj mogao bi značajno narasti nakon najnovije odluke Suda Europske unije koji je u srijedu odlučio da se pravila po kojima izbjeglice moraju zatražiti azil u prvoj članici Unije u koju uđu, primjenjuju čak i u izvanrednim situacijama, pa bi se u Hrvatsku mogle deportirati stotine izbjeglica kojima je odbijen azil u Sloveniji i Austriji.

Tportal iz MUP-a doznaje kako je od zatvaranja tzv. balkanske rute do danas sukladno 'dublinskom postupku' iz Republike Hrvatske u druge države članice vraćeno ukupno 18 osoba, dok je u Republiku Hrvatsku iz drugih država članica vraćeno 750 osoba.

Maksimalan broj tražitelja azila koji dopuštaju naši kapaciteti iznosi 700. Stotinu u Kutini i 600 u Zagrebu. U slučaju izvanredne situacije, poput one s kraja 2015. i početka 2016., kada je kroz Hrvatsku prodefiliralo više od milijun izbjeglica, otvaraju se po potrebi prihvatni kampovi.

No, takav broj izbjeglica više se ne očekuje. U prvih šest mjeseci 2017. godine zabilježeno je tek 1978 nezakonitih prelazaka državne granice - 140 ih je vraćeno u matične zemlje, doznajemo, a među njima ima i odbijenih tražitelja azila.

A da bi izbjegli taj scenarij, oni koji već mjesecima čekaju za papir koji bi im u Hrvatskoj omogućio normalan život, a smješteni su u hotelu Porin, navodno su masovno počeli napuštati tu lokaciju jer im je postalo jasno da je riječ o gotovo nemogućoj misiji te da će, ako budu čekali odbijenicu, biti deportirani u svoju matičnu zemlju.

  • +20
Azilant prijetio samoubojstvom kod hotela Porin Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Ipak, iz policije nam demantiraju informaciju pojedinih medija da je iz Porina u jednom danu pobjeglo 50 migranata. Napominju da je iz Porina nemoguće pobjeći jer je prihvatilište za tražitelje azila objekt otvorenog tipa i da se korisnici mogu slobodno kretati ne samo u mjestu određenog im boravišta, već i unutar cijelog teritorija Republike Hrvatske, te mogu slobodno napustiti prihvatilište kada žele.

Uz to, tvrde da su netočni podaci o masovnom napuštanju prihvatilišta. 'Prihvatilište je, kao što je rečeno, otvorenog tipa, no prema našim evidencijama, nema podataka o tome da ga je 50 osoba napustilo u jednom danu', kažu nam u MUP-u i dodaju da se u Zagrebu trenutno nalazi 509 osoba, a u Kutini njih 79.

  • +9
Izbjeglička kriza u Hrvatskoj Izvor: Reuters / Autor: Marko Djurica