160 milijuna doza

Europska komisija sutra odobrava ugovor o nabavi cjepiva od Moderne

24.11.2020 u 13:42

Bionic
Reading

Europska komisija je će u srijedu odobriti još jedan ugovor o nabavi 160 milijuna doza cjepiva od tvrtke Moderna, objavila je u utorak predsjednica Komisije Ursula von der Leyen

"Drago mi je da mogu objaviti da ćemo sutra odobriti novi ugovor o nabavi još jednog cjepiva protiv covida 19", rekla je von der Leyen.

To je šesti ugovor koji Komisija za države članice potpisuje s farmaceutskim tvrtkama o nabavi cjepiva protiv covida-19.

Von der Leyen je rekla da se radi na još jednom, sedmom ugovoru, istaknuvši da će EU imati najveći portfolio cjepiva na svijetu, koji će biti dostupni onda kada prođu postupak detaljne provjere Europske agencije za lijekove.

Dodala je da je cjepivo najučinkovitiji način za zaustavljanje pandemije te da je stoga prvi prioritet brzo nabaviti cjepiva, dok je drugi prioritet osigurati da cjepivo bude dostupno svima u svijetu. Europska unija je već dala veliki doprinos kako bi se osigurao dovoljan broj doza cjepiva za siromašnije zemlje.

Američka tvrtka Moderna je prošli tjedan objavila da je eksperimentalno cjepivo na kojem radi 94,5 posto učinkovito protiv covida-19. Ta tvrdnja se temelji na posljednjim podacima iz završne faze kliničkog ispitivanja.