USKORO RJEŠAVANJE GRANIČNOG SPORA?

Europska komisija poslala popis arbitražnih sudaca

16.01.2012 u 18:40

Bionic
Reading

Europska komisija neslužbeno je već poslala Hrvatskoj i Sloveniji popis potencijalnih arbitara, s kojega bi dvije zemlje trebale izabrati predsjednika arbitražnog suda i dvojicu sudaca arbitara, objavila je u ponedjeljak Slovenska tiskovna agencija (STA)

Uoči sastanka predsjednika slovenske vlade Boruta Pahora s čelnicima političkih stranaka u utorak, na kojima će jedna od tema biti arbitraža s Hrvatskom, slovenska agencija navodi da je iz više izvora dobila potvrdu kako je Europska komisija već upoznala obje strane s popisom potencijalnih arbitara.

Spomenuti su popis dvije zemlje očekivale odmah nakon potpisivanja pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom 9. prosinca prošle godine. To pitanje i arbitražni postupak bili su u središtu sastanka ministara vanjskih poslova dviju zemalja s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom u Bruxellesu prošlog utorka.

Hrvatska ministrica Vesna Pusić i njezin slovenski kolega Samuel Žbogar potvrdili su tada da popis Europske komisije s predloženim imenima arbitara očekuju u drugoj polovici ovog mjeseca.

Uključivanje pitanja arbitraže na sastanak s čelnicima političkih stranaka u utorak, Pahor tumači time što u novom parlamentu još nije konstituiran odbor za vanjske i europske poslove, na kojemu se pred početak parlamentarnih postupaka usklađuju međunarodna i europska pitanja. Pahor zato sada želi što prije želi utvrditi sa strankama postoji li mogućnost za politički konsenzus o izboru trojice članova arbitražnog suda, prema postupku koji je u Sloveniji usvojen prilikom ratificiranja hrvatsko-slovenskog arbitražnog sporazuma.