na čekanju

Europska komisija odobrila ugovor o nabavi 300 milijuna doza cjepiva od BioNTecha i Pfizera

11.11.2020 u 13:13

Bionic
Reading

Europska komisija je u srijedu odobrila ugovor s farmaceutskim tvrtkama BioNTech i Pfizer o nabavi u ime EU-a 200 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa, s mogućnošću nabave dodatnih 100 milijuna doza, čim cjepivo bude verificirano i provjereno

Zemlje članice moći će donirati cjepivo siromašnijim zemljama ili ga preusmjeriti prema drugim europskim zemljama. Njemačka farmaceutska tvrtka BioNTech i američa Pfizer u ponedjeljak su objavile da njihovo cjepivo pokazuje učinkovitost od preko 90 posto, što se smatra velikom pobjedom u borbi protiv virusa koji je diljem svijeta doveo do smrti više od milijun ljudi i snažno naštetio svjetskome gospodarstvu.

Današnji ugovor je četvrti ugovor o nabavi cjepiva protiv koronavirusa koji Komisija potpisuje s farmaceutskim tvrtkama u ime država članica.

 „Nakon obećavajuće najave BioNTecha i Pfizera, vrlo sam sretna što mogu objaviti današnji dogovor s europskom tvrtkom BioNTech i Pfizer o kupnji 300 milijuna doza cjepiva.

Ovim četvrtim ugovorom sada konsolidiramo izuzetno solidan portfelj kandidata za cjepivo, od kojih je većina u fazi naprednih ispitivanja. Jednom kada budu odobreni, brzo će biti raspoređeni i približiti nas održivom rješavanju pandemije", izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.