SLOBODA KRETANJA KAPITALA

Europska komisija će nadzirati promjene zakona o Ini

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 26.09.2011 20:34
  • Objavljeno 26.09.2011 u 20:30
ina benzinska

ina benzinska

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajač

Europska komisija ocjenjuje da je Hrvatska usklađena s europskom pravnom stečevinom u području slobode kretanja kapitala i da je u kontaktu je s hrvatskim vlastima u vezi s informacijama o mogućim promjenama zakona o Ini kako bi mogla procijeniti ima li eventualnih kršenja tih pravila.

'Hrvatski su zakoni općenito usklađeni s europskom pravnom stečevinom u području slobode kretanja kapitala. Komisija je u kontaktu s hrvatskim vlastima radi provjere informacija o amandmanima na zakon o privatizaciji Ine kako bi procijenila bilo kakav mogući problem u vezi s usklađenošću s europskom pravnom stečevinom. Komisija će nastaviti pratiti taj slučaj', rečeno je u ponedjeljak u uredu za odnose s javnošću povjerenika za proširenja Štefana Fuela na pitanje kako će Komisija reagirati u slučaju da najavljeni zakon o promjeni privatizicijskog zakona ne bude u skladu s europskim pravilima.

Hrvatska vlada je najavila donošenje zakona po kojem nitko osim hrvatske države ne bi mogao imati više od 49 posto dionica Ine.

Prije više od tri godine Europska komisija je imala sličan slučaj kada se austrijski OMV žalio na mađarsku vladu, koja je pozivajući se na zaštitu strateških nacionalnih interesa, ograničavala Austrijancima upravljačka i vlasnička prava u MOL-u.

Komisija je tada najprije zatražila od Mađarske da odustanu od ograničavanja upravljačkih prava u MOL-u, ali je istodobno upozorila da bi spajanje OMV-a i MOL-a ugrozilo konkurentnost na srednjoeuropskom tržištu i dovelo do rasta cijene nafte i derivata. Komisija je tada radi sprečavanja monopola zatražila od OMV-a da proda svoje dvije rafinerije konkurenciji, zbog čega je na kraju austrijska tvrtka odustala od preuzimanja MOL-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi