KINESKI GUVERNER:

Europljani, privucite nas atraktivnijim proizvodima!

15.02.2012 u 15:21

Bionic
Reading

Kina će nastaviti investirati u dug eurozone i gajiti povjerenje u euro, rekao je Zhou Xiaochuan, guverner kineske središnje banke u srijedu, pozivajući Europljane da se okrenu stvaranju atraktivnijih proizvoda za kineske ulagače

Nakon što je susret europskih čelnika - predsjednika Europskog vijeća Hermana van Rompuya i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa - s kineskim premijerom Wen Jiabaoom u Pekingu rezultirao ohrabrujućim riječima, ali ne i konkretnim najavama kineske pomoći EU-u, Zhou je priznao da Kina i ostale nacije u gospodarskom usponu, poput Brazila, Rusije i Indije, čekaju pravi trenutak kako bi pomogle eurozoni.

Pritom je sugerirao Europi da treba više raditi kako bi navela Peking na ulaganje.

'Nadamo se da eurozona i Europska unija mogu unaprijediti svoje mehanizme kako bi ponudili nove proizvode, koji će biti od veće pomoći u kinesko-europskoj suradnji', rekao je Zhou.

Guverner je ponovio komentar premijera Wena Jiabaoa da je Kina spremna odigrati veću ulogu u rješavanju europskih dužničkih problema, napominjući da Kina nije srezala izloženost svojih deviznih rezervi prema euru.

'Na summitu G20 naši državni čelnici obećali su europskim kolegama da usred svjetske financijske krize i dužničke krize eurozone Kina neće smanjivati udio u izloženosti euru', rekao je Zhou u govoru studentima ekonomije pekinškog sveučilišta.

'Neki ljudi izrazili su sumnju u valutu, no u Narodnoj banci Kine oduvijek smo imali povjerenje u euro i njegovu budućnost', rekao je Zhou.

Iako se njegove izjave uvelike poklapaju s uvriježenim stajalištem Kine, odjeknule su na azijskim deviznim tržištima i pomogle jačanju eura. Bilo kakva veća uloga u rješavanju dužničke krize bila bi kroz Međunarodni monetarni fond i Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF), rekao je Zhou.