KRITIKE UEFA-i

Europarlamentarci zgroženi korupcijom u sportu

05.12.2013 u 07:55

Bionic
Reading

Borba protiv korupcije u nogometu neuspješna je i broj namještenih utakmica ne prestaje rasti, upozorili su u srijedu zastupnici Europskog parlamenta, zahtijevajući stroge zakonske mjere protiv tih kaznenih djela.

‘Brojke divljaju’, upozorio je socijalistički belgijski zastupnik Marc Tarabella u raspravi o tom problemu u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

‘Između 2008. i 2011., Europol je u Europi otkrio 680 sumnjivih utakmica. Od početka 2013., otkriveno je 200 novih sumnjivih slučajeva’, istaknuo je.

‘Lakše je potkupiti slabo plaćene igrače, no prošlost je pokazala da ni velika natjecanja nisu pošteđena’, dodao je.

‘U zadnjih pet mjeseci, sa sigurnošću smo utvrdili 51 namještenu nogometnu utakmicu, dvije košarkaške, tri teniska susreta i jedan odbojkaški’, rekao je Francesco Bavanca, predstavnik Federbeta, organizacije koja zastupa interese kladionica.

‘Te brojke u stalnom su porastu’, dodao je, ocijenivši da je riječ o ‘pandemiji’. Izrazio je također uvjerenost da je na nekim natjecanjima, ‘primjerice na Cipru, Malti ili Uzbekistanu, namještena većina utakmica’.

Utakmice na koje se posebno upozorava su one u prvim krugovima Lige prvaka i Europske lige između slabo poznatih momčadi, često iz baltičkih zemalja ili istočne Europe.

‘Borba protiv korupcije u nogometu u ovom je trenutku neuspješna’, ocijenio je talijanski demokršćanin Salvatore Iacolino.

‘Kazne su preblage. Ta kaznena djela prečesto se smatra manje važnima. Istražitelji ne raspolažu istim sredstvima kao u slučaju kaznenih djela koja se smatra važnijima. Neka nam zakonodavac omogući bolja sredstva’, zatražio je talijanski tužitelj Roberto Di Martino.

Marc Tarabella i Salvatore Iacolino pozvali su države članice EU-a da postrože kazne za prevarante. Žele također zabraniti klađenje profesionalnim igračima, što još uvijek nije slučaj u cijeloj Europi.

Eurozastupnici su također izrazili žaljenje zbog inertnosti UEFA-e, koja ‘ne ide dalje od izjava namjere’.