strateška samostalnost

Europarlamentarac Ressler u Osijeku: Slavonija i Baranja imaju golem potencijal kroz koncept digitalne i zelene tranzicije

13.04.2022 u 14:41

Bionic
Reading

Eurozastupnik Karlo Ressler rekao je u srijedu da Slavonija i Baranja imaju goleme potencijale kroz koncepte digitalne i zelene tranzicije, ponajprije kroz poljoprivredu, te da se u vrijeme pandemije, ali i ruske agresije na Ukrajinu, pokazalo sve važnijim da smo strateški samostalni

Nakon razgovora s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem i osječkim dogradonačelnikom Draganom Vulinom, Ressler je rekao da razina strateške autonomije postoji kao koncept na europskoj razini.

Istaknuo je da je osam godina od hrvatskog članstva u Europskoj uniji isprepletenost i upućenost na suradnju lokalne, nacionalne i europske razine jasnija nego ikada prije, zbog čega je važno da se takvi odnosi njeguju i razvijaju.

Na upit novinara je li u fokusu europske politike rad na ujednačavanju standarda po regijama država članica, Ressler je odgovorio da o tome nema dvojbe i da se najveći dio od 25 milijarda eura za Hrvatsku odnosi upravo na smanjivanje gospodarskih i društvenih razlika između država članica.

Opredijeljenost Hrvatske je da inzistiramo na jednakim prilikama hvatanja koraka s najrazvijenijim državama članicama upravo zahvaljujući europskim fondovima. a koje su imale države članice koje su u Europsku uniju ušle ranije, rekao je Ressler.

Ocijenio je da aktualna županijska i gradska vlast pokazuju kako je "moguće mijenjati atmosferu, što ne bi bilo moguće da u pozadini ne stoje dobro provedeni projekti", što taj kraj čini privlačnijim za život.

Župan Anušić predstavio je projekte koji se rade kroz europske fondove, kao što je zajednički projekt Osijeka i županije Gospodarski centar i novi sajamski prostor, revitalizacija negdašnje tvrtke OLT, gradnja osječke 1. gimnazije, koja uskoro počinje, te Regionalni distribucijski centar za voće i povrće.

Razgovarali smo o tome kako sve te projekte i nove koje planiramo jednostavnije i lakše odraditi te o regulativama na razini Europske komisije vezanim uz eksploataciju šljunka i pijeska, drvne mase i svega onoga što su ključni potencijali istoka Hrvatske na koje se moramo bazirati, objasnio je Anušić.

Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin rekao je kako se u gradu trenutačno realiziraju investicije vrijedne milijardu kuna, među kojima je Gospodarski centar, obnova povijesne gradske jezgre Tvrđe. čiji radovi teku kako je planirano, te veliki projekt rekonstrukcije tramvajske pruge, vrijedan više od 200 milijuna kuna, također sufinanciran iz europskih fondova.

U pratnji domaćina Ressler je obišao gradilište zgrade 1 Gospodarskog centra u Osijeku i dosad obnovljene dijelove Tvrđe, pri čemu je ocijenio kako projekti postaju stvarnost s ciljem koji postaje sve realniji, a to je da se u Slavoniji živi kvalitetnije.