VRHUNAC KRIZE EUROZONE

Europa tone, samo još Merkel vjeruje u štednju!

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 27.04.2012 13:53
  • Objavljeno 27.04.2012 u 12:49
angela merkel moli eu

angela merkel moli eu

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Španjolska se bori s posljedicama smanjivanja kreditnog rejtinga, njemačka kancelarka Merkel napada protivnike Fiskalnog pakta, posebice mogućeg francuskog predsjednika Hollandea, a nizozemski premijer u ostavci Rutte uspio je ipak progurati budžet koji bi deficit njegove države sveo na tri posto. Ukratko, kriza eura je opet u punom zamahu!

Europa se jutros probudila s viješću da je rejtinška agencija Standard & Poor's smanjila rejting Španjolskoj, jednoj od najvećih ekonomija Starog kontinenta. Stroga štednja koji je poduzela konzervativna vlada Mariana Rajoya nije ostavila poseban dojam na S&P, koji je Španjolsku odmah spustio za dvije ocjene, od 'A' do 'BBB+'.

Razloga za takvu odluku nije malo, objasnili su u S&P: rastući državni dug, nestabilne španjolske banke koje bi uskoro možda trebala spašavati vlada, reforme tržišta rada koja ne obećava nove poslove te izostanak pravog gospodarskog rasta. Sve to pak navodi na misao da će državni dug samo još više rasti.

Iz španjolskog ministarstva gospodarstva mogle su se čuti kritike na odluku Standard & Poor'sa, no izrekla ih je tek jedna od glasnogovornica, ustvrdivši da agencija 'nije dovoljno obratila pažnju na predložene reforme koje će imati velikog utjecaja na gospodarsku situaciju'.

Premijer Rajoy se zasad nije oglasio, dok ekonomski analitičari upozoravaju da smanjenje kreditnog rejtinga znači da će Španjolska ubuduće imati veće kamate kada bude posuđivala novac na međunarodnom tržištu. To znači da se njezina budžetska i gospodarska kriza upravo dodatno produbila.

Kancelarka napala Hollandea

U takvoj situaciji čini se da jedino još njemačka kancelarka Angela Merkel vjeruje da će sve riješiti radikalna štednja, odnosno Fiskalni pakt EU-a koji predviđa da nitko ne smije imati budžetski deficit veći od tri posto. Deset dana pije drugog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj Merkel se opet umiješala u unutarnju politiku te zemlje, izjavivši da odbija pregovarati o promjenama Fiskalnog pakta, čemu teži socijalistički kandidat Fancois Hollande. 'Pakt je potpisalo 25 šefova vlada i već je dijelom i ratificiran, te se o njemu ne treba dalje pregovarati', rekla je Merkel za njemačke medije. Dodala je i da ona također podržava rast, 'što je odavno drugi stup naše politike'.

No, konkretan program gospodarskog rasta za EU nije predložila niti zasad ima namjeru.

Nije dugo trebalo da odgovori Hollande koji bi, po anketama, mogao biti sljedeći francuski predsjednik: 'Neće Njemačka sama odlučivati za cijelu Europu!' Hollande je napomenuo da ciljeve Fiskalnog pakta nije moguće ostvariti bez gospodarskog rasta, što u zadnje vrijeme tvrdi i talijanski premijer Mario Monti, predsjednik Europske centralne banke Mario Draghi te mnogi drugi političari i ekonomski stručnjaci.

Ipak, na stranu Merkel iznenađujuće je stao aktualni francuski premijer Francois Fillon, koji je Hollandeu poručio da 'nema snage i liderske moći' da bi promijenio stav Njemačke, 'koja poštuje Francusku, ali očekuje da se držimo dogovora'.

U svemu tome relativno dobra vijest u trakavici oko stabilizacije eura stigla je iz Nizozemske, koja je zbog Fiskalnog pakta izgubila vladu početkom tjedna. Premijer u ostavci Mark Rutte uspio je, nakon teških pregovora, progurati svoj kontroverzni budžet kroz parlament. Rutte je za svoj plan uspio pridobiti tri manje opozicijske stanke, te bi se budžet koji predviđa smanjenje deficita na tri posto – kako predviđa Fiskalni pakt - mogao izglasati večeras. Mediji javljaju da bi za Rutteov štedljivi budžet trebalo glasati 77 od 150 zastupnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi