PROJEKT MARMARAJ

Europa i Azija spojene podzemnim tunelom

Bionic
Reading

Turski predsjednik Abdulah Gul i premijer Redžep Tajip Erdogan otvorit će u utorak u Istanbulu podmorski tunel Marmaraj koji će povezati Europu i Aziju te omogućiti da se u svega četiri minute prijeđe s jednog kontinenta na drugi, prenosi Agencija Anadolija

Marmaraj će biti otvoren na 90. godišnjicu osnivanja Republike Turske.

Tunel će znatno doprinijeti rješavanju problema gustoće prometa u Istanbulu; pretpostavlja se da će se dnevno njime prevoziti 1,2 milijuna putnika. Cijena karata bit će usklađena s cijenama ostalog gradskog prijevoza u Istanbulu.

Tijekom radova i iskopavanja na projektu Marmaraj pronađeno je oko 35.000 povijesnih spomenika i 13 potonulih brodova.

Projekt koji je privukao pažnju svjetske javnosti specifičan je i po tome što će se njime ostvariti 153-godišnja ideja osmanskog sultana Abdulmedžida koji je još 1860. iznio zamisao o tunelu ispod mora koji će spojiti dva kontinenta, piše AA. Prvi dizajn tunela na morskom dnu osmišljen je 1902. godine, a nakon mnogo različitih ideja o tome treba li tunel postaviti na samom dnu ili ispod zemlje 1980. napravljena je studija izvodljivosti kojom je zaključeno da je sadašnja opcija najbolja.

Turska je 1999. godine s Japanskom bankom za međunarodnu suradnju (JBIC) potpisala sporazum o financiranju, a 2002. godine raspisan je natječaj. Prvi radovi na tunelu ispod mora počeli su 2004. godine.

Tri godine kasnije prvi od ukupno 11 tunela koji će ispod morskog dna spojiti Europu i Aziju spušten je u more, a posljednji, jedanaesti tunel, na dubinu od 60 metara spušten je 2008. godine. Prvu testnu vožnju projekta Marmaraj, koji će povezivati i željeznički sustav od Pekinga do Londona, obavio je Erdogan upravljajući podzemnim vlakom iz azijskog prema europskom dijelu Istanbula.