BEZ KONZULTACIJA S PRIŠTINOM

EULEX inicira suradnju s policijom Srbije

17.08.2009 u 14:18

Bionic
Reading

Misija EULEX na Kosovu priopćila je u ponedjeljak da će potpisati sporazum o suradnji s policijom Srbije u borbi protiv organiziranog kriminala i ilegalnih prelazaka granice. EULEX navodi kako će sličan sporazum potpisati i s drugim zemljama u okružju Kosova

PRIŠTINA - "Organizirani kriminal, krijumačenje, ilegalni prelazak granica i nelegalna trgovina ljudima su regionalna pitanja i nisu ograničena na jednu državu. U naporima da se uspješno tretiraju ovi problemi prijeko je potrebna razmjena informacija i evidencije", stoji u priopćenju EULEX-a.

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu ocijenio je da su samo kosovske institucije nadležne potpisati bilo kakav sporazum o Kosovu, izjavio je glasnogovornik kosovskog predsjednika Xhavit Beqiri komentirajući inicijativu euorpske misije za vladavinu zakona EULEX da potpiše protokol o suradnji sa srbijanskim ministarstvom unutarnjih poslova.

Kosovska vlada u svojoj reakciji navodi kako nije bilo prethodnih konzultacije glede protokola, koji je neprihvatljiv bez suglasnosti kosovskih institucija.

EULEX navodi kako je o suradnji bilo govora i s vlastima u Skoplju, Tirani i Podgorici te da je misija postigla načelni dogovor da se razgovori o potpisivanju protokola o suradnji nastave.

Srbijanski ministar policije Ivica Dačić je kazao da će se protokol o suradnji EULEX-a i srbijanske policije temeljiti na Rezoluciji 1244 VS UN-a i na izvješću glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona koji sadrži plan od šest točaka o suradnji Srbije i međunarodnih vlasti na Kosovu.