summit

EU želi početi trgovinske pregovore s Britanijom nakon potvrde Brexita

13.12.2019 u 14:51

Bionic
Reading

Čelnici država članica EU-a u petak su se na summitu u Bruxellesu složili da nakon 'ratifikacije i provedbe' sporazuma o Brexitu treba smjesta prionuti pregovorima o trgovini s Velikom Britanijom, doznaje se iz doplomatskih izvora

Francuski dužnosnik je rekao kako će EU naglasiti da će odredbe o ravnopravnosti koje će zajamčiti poštenu konkurenciju biti ključne za Uniju u trgovinskim pregovorima s Britanijom.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je ocijenila da je 'jako malo vremena' preostalo do kraja 2020. za sklapanje sporazuma o novom odnosu EU-a s Velikom Britanijom.

'Želimo nultu stopu carina, nulte kvote i nulti damping i to je za nas vrlo važno', kazala je von der Leyen.

Više puta je istaknula da je vremena vrlo malo, 'samo 11 mjeseci za pregovore o tako širokom području'.

'Ne radi se samo o trgovini već govorimo i o obrazovanju, transportu, ribarstvu - puno je područja u portfelju o kojima moramo postići dogovor', istaknula je šefica Komisije.

Britanski premijer Boris Johnson kazao je u petak da će raditi 'dan i noć' kako bi opravdao povjerenje birača nakon 'povijesne' pobjede konzervativaca na izborima.

Johnson je obećao da će svoj plan za Brexit staviti u parlamentarnu proceduru prije božićne stanke, iako nije vjerojatno da će biti ratificiran prije siječnja.

Od tada ima 11 mjeseci da s Unijom dogovori novo partnerstvo prije isteka prijelaznog razdoblja koje završava u prosincu 2020.