SAMUEL ŽBOGAR:

'EU želi europsko i multietničko Kosovo'

20.06.2012 u 15:24

Bionic
Reading

Voditelj misije Europske unije na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da sve članice EU žele 'europsko' odnosno multietničko Kosovo pa i onih pet među njima koje ga nisu priznale kao samostalnu državu te da bi tzv. strategija za sjever Kosova, kojom bi Priština Srbima u tom dijelu zemlje trebala dati neka etnička i kulturna jamstva, trebala biti poznata najkasnije u listopadu.

Nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova izjavio je, u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA emitiranom u srijedu, da pitanje priznanja Kosova od Srbije treba ostaviti za budućnost i da ne vjeruje da se to uskoro može dogoditi, ali da je kratkoročno moguće postići mnogo drugih stvari kada je riječ o povjerenju Srba sa sjevera Kosova i središnjih vlasti u Prištini.

"Mislim da kosovski Srbi na sjeveru i Priština vide sadašnji status kao neodrživ. U Prištini raste nezadovoljstvo što sjever nije pod njihovom kontrolom i integriran, a na sjeveru postoji frustracija dugotrajnom izolacijom, stalnim stresom, uzbunama i sličnim stvarima. Na sjeveru raste i strah od budućeg razvoja događaja. Ovo je trenutak kad EU, vjerojatno zajedno sa SAD-om, treba razmišljati kako doći do pomaka u odnosu na tu situaciju", rekao je Žbogar dodavši da do pokušaja da se riješi pitanje sjevera Kosova može doći nakon što se formira nova srbijanska vlada kada treba i nastaviti dijalog Prištine i Beograda.

"Traženje rješenja za sjever Kosova vjerojatno bi olakšalo i daljnje postupke. Ne bih se usudio govoriti o priznanju, no barem nekakva normalizacija odnosa bila bi dobrodošla. Nadamo se da će do nje i doći nakon što dođe do stabilizacije na sjeveru Kosova", rekao je Žbogar.

Žbogar je dodao da nema službenih kontakata s političarima u Srbiji jer je to izvan njegova sadašnjeg mandata, ali da dobro kontaktira s lokalnim srpskim političarima na sjeveru Kosova kao i s predstavnicima civilnih udruga i svim ostalima. Dodao je da trenutačna situacija na sjeveru Kosova nije dobra ni za Kosovo ni za Srbiju, a posebno ne za lokalne stanovnike.

Nakon izbora Tomislava Nikolića za predsjednika EU od Srbije isčekuje nastavak dijaloga, istaknuo je Žbogar. "Mislim da je predsjedniku Nikoliću u Bruxellesu bilo jasno rečeno da je i to jedno od očekivanja EU-a u vezi puta Srbije prema članstvu. Ako Srbija želi dobiti datum za početak pregovra, onda se od nje očekuje da i dalje rješava odnose s Kosovom odnosno da taj proces ubrza. Za sve ostalo potrebno je pričekati da Srbija dobije vladu i da vidimo opredjeljenje te vlade u vezi odnosa s Kosovom", rekao je voditelj misije EU-a na Kosovu.

Strategija za sjever Kosova o kojoj je riječ trebala bi biti jedan izraz očitovanja "dobre volje" prema Srbima na Kosovu, a ne neki konačan status kosovskog sjevera i trebala bi biti poznata najkasnije do listopada, naveo je Žbogar, dodavši da EU želi "europsko" Kosovo s naglašenom multikulturnom komponentom te u tom smislu od vlasti u Prištini očekuje "konkretne" poteze.