EUOBSERVER:

EU upozorava Hrvatsku na korupciju i trafficking

27.03.2013 u 15:09

Bionic
Reading

Dok se većina stranih medija jučer zadovoljila agencijskim vijestima o pozitivnom završnom izvješću o monitoringu Europske komisije uoči pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, EUobserver danas na naslovnici donosi priču o upozorenju Komisije Hrvatskoj vezano uz korupciju i trafficking

EUobserver tako izvještava da je jučer objavljeno izvješće Europske komisije pozitivno intonirano o ulasku Hrvatske u Uniju te ju se pohvaljuje zbog suradnje sa Sudom u Haagu, smanjenja broja domaćih sudskih slučajeva, zaštite manjina, dostupnosti informacija, kontrole granica i prijevoda oko 118.000 stranica europskih zakona (ostalo je još oko 50.000 stranica).

No jednako tako izvještaj ne otklanja posve mogućnost da bi Hrvatska mogla eventualno nastaviti putem Bugarske i Rumunjske, zemalja koje slijedom domaće korupcije nisu nastavile provoditi reforme nakon ulaska u Uniju.

Podsjeća da je u Hrvatskoj prošle godine u zatvoru završio bivši premijer Ivo Sanader zbog uzimanja mita od pet milijuna eura od mađarske energetske kompanije i austrijske banke. Nadalje, uhapšeni su članovi uprave Farmala zbog davanja mita liječnicima, a razbijena je i mreža u banci NKBM zbog sumnjivih zajmova offshore kompanijama. No usprkos tim zvučnim istragama, nevladine udruge i međunarodne institucije tvrde da je korupcija duboko ukorijenjena u hrvatskom društvu.

EUobserver citira Natašu Srdoč i Ananda Samya iz Adriatic instituta za javnu politiku koji su izjavili da je presuda Sanaderu sitnica spram općeg 'kolosalnog' problema. Organizacija sa sjedištem u Washingtonu Global Financial Integrity još je u prosincu poručila da je zbog korupcije Hrvatska izgubila 11,3 milijarde eura između 2001. i 2010, a da skoro ništa od toga nije povratila.

Organizacija Transparency International smješta Hrvatsku na svojoj listi iznad Bugarske, Rumunjske, Grčke i Italije, no tvrdi da usvaja nove zakone prebrzo (tri zakona dnevno između 2008. i 2010) kako bi što prije odgovorila zahtjevima Unije, čime se 'povećava rizik zlouporabe vlasti i smanjivanja kvalitete zakonskih propisa'.

U izvješću Komisije koja u Zagrebu ima oko 50 službenika tvrdi se da je broj presuda u području organiziranog kriminala i dalje nizak, da je' ukupna količina zaplijenjene imovine ograničena' te da nema naknadnih provjera o tome zašto određeni tužitelji često zatvaraju istrage. Tvrdi se da Hrvatskoj trebaju nove mjere za osiguravanje javnih natječaja, da treba zaustaviti zlouporabu položaja u javnim tvrtkama, zaštititi zviždače te spriječiti sukob interesa u javnoj službi da bi se osigurao napredak službenika po zaslugama.Nizak broj identifikacija žrtava trgovanja ljudima je također zabrinjavajući te Hrvatska mora pojačati napore kako u identificiranju žrtava tako i u istragama i osuđivanju onih koji se bave traffickingom

Podsjeća se da je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele jučer u Zagrebu pozvao na nastavak reformi, posebice u borbi protiv korupcije.