PACKE IZ BRUXELLESA

EU: U Hrvatskoj političari koče istrage korupcije

Damir Polančec, Jadranka Kosor i Darko Milinović

Damir Polančec, Jadranka Kosor i Darko Milinović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Tehnički dio pregovora o članstvu Hrvatske ulazi u završnu fazu, Hrvatska je postigla napredak gotovo u svim poglavljima, održala je ekonomsku i financijsku stabilnost iako je pogođena krizom, Vlada je stabilna i nakon odlaska premijera Sanadera, ali velik problem ostaje korupcija

To su, sažeto, glavne poruke ovogodišnjeg izvješća Europske komisije o napretku Hrvatske, koje će biti usvojeno i objavljeno u srijedu u Bruxellesu, a Jutarnji list već posjeduje taj, još interni dokument Europske unije.

Komisija je i ovoga puta potvrdila da je pregovore o članstvu Hrvatske moguće zaključiti tijekom sljedeće godine.

Kao razloge neispunjavanja ciljeva iz prošlogodišnjeg izvješća o napretku, kada su zacrtane smjernice za zaključivanje pregovora do kraja 2009. godine, Komisija navodi bilateralni spor sa Slovenijom u većini poglavlja, ali i hrvatsko kašnjenje u ispunjavanju standarda unutar poglavlja, otvaranje poglavlja o pravosuđu i tržišnom natjecanju te zatvaranje poglavlja o transportu.

Smanjeni zaostaci

Hrvatskoj nije novost da EU najtežim poglavljem smatra ono o pravosuđu. Zato se ovom poglavlju posvećuje najveća pozornost, a o reformi pravosuđa ne govori se samo u ovom poglavlju, nego i u drugim dijelovima izvješća. Sudstvo i pravosuđe EU smatra ključnim i za mnoga druga poglavlja.

Napretkom se smatra to što je broj zaostataka u sudskim procesima uvelike smanjen, ali je njihov broj još prevelik. I dalje postoji mogućnost nepotrebnog političkog utjecaja na sudstvo.

Organizirani kriminal

Hrvatska je bila aktivna u procesuiranju ratnih zločina na svoju inicijativu. I dalje ostaje problem nekažnjivosti, pogotovo u slučajevima u kojima su osumnjičeni počinitelji Hrvati, a žrtve Srbi. Mjere koje su usvojene za reforme pravosuđa moraju se testirati u praksi. Izazov ostaje 'neovisnost sudstva i nepostojanje transparentnosti u postupku izbora i imenovanja sudaca i tužitelja'.

Komisija navodi da je određeni napredak učinjen u borbi protiv korupcije. Poboljšan je zakonski okvir za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Promijenjen je i kazneni zakon kojim se sada teret dokaza za porijeklo zaplijenjene imovine osuđenom za organizirani kriminal premješta na osuđenika. Navodi se da je antikorupcijska strategija postala proaktivnija.

Kao primjeri aktivnijih napora u borbi protiv korupcije u izvješću o napretku spominju se i akcija Indeks te izricanje presuda u slučaju Maestro 2 zbog korupcije u privatizaciji.

Ipak, u izvješću Europska komisija navodi i sljedeće: 'Korupcija i dalje prevladava u mnogim područjima. Iako je ukupan broj dosad istraženih slučajeva korupcije povećan, trenutni broj presuda je mali. Bilo je ograničenih istraga o korupciji na visokoj razini, procesuiranje kojih je otežano političkim utjecajem.' Komisija upozorava i na nedostatak 'kulture političke odgovornosti za slučajeve koje otkrije USKOK'.

Korupcija na visokoj razini

Posao USKOK-a Komisija hvali. Navodi se da su nakon aktivnosti tog tijela donesene prve presude u nekim važnim slučajevima. 'Počela je istraga u mogućem slučaju korupcije na visokoj razini, pokretanjem istrage o slučaju koji uključuje jednog bivšeg Vladina ministra', navodi se u izvješću, a riječ je o aferi kamioni i nekadašnjem ministru Rončeviću.

Sukob interesa i dalje problem

Kao problem u ovom području Komisija navodi da nije bilo napretka u sprečavanju sukoba interesa: 'Komisija za sprečavanje sukoba interesa ponovno je uspostavljena nakon određenog prekida, ali nije određena njezina uloga u samom sprečavanju.'

Za uspješniju borbu protiv korupcije potrebna je, smatra Europska komisija, veća transparentnost u javnoj administraciji. Nedostaci su utvrđeni i u financiranju političkih stranaka.

Kad je riječ o suradnji s Haškim sudom, Komisija navodi da 'i dalje postoje problemi u pristupu važnim dokumentima za suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi