FOND SOLIDARNOSTI

EU: Srbija može računati na milijardu eura pomoći

19.05.2014 u 13:30

Bionic
Reading

Srbija može računati na milijardu eura iz fonda solidarnosti Europske unije za otklanjanje dugoročnih posljedica katastrofalnih poplava, prenosi B92

'Srbiji su kao zemlji kandidatu dostupna sredstva iz Fonda europske solidarnosti u vrijednosti do milijarde eura godišnje', priopćila je povjerenica za humanitarnu pomoć i izvanredne situacije Kristalina Georgijeva na konferenciji za medije u Bruxellesu, prenosi B92

'Srbiji su kao zemlji kandidatu dostupna sredstva iz Fonda europske solidarnosti u vrijednosti do milijarde eura godišnje', priopćila je povjerenica za humanitarnu pomoć i izvanredne situacije Kristalina Georgijeva na konferenciji za medije u Bruxellesu, prenosi B92.

Riječ je o fondu koji je ustanovljen nakon teških poplava u središnjo Europi prošlog desetljeća, a uvjet je da šteta od poplava prelazi 0,64 posto bruto nacionalnog dohotka pogođene zemlja.

'Pored toga, povejerenik za proširenje Štefan Fuele traži način da se izdvoje i dodatna sredstva iz pretpristupnih (IPA) fondova', kazala je ona.

Za Bosnu i Hercegovinu, koja nema status kandidata, pristup fondovima je kompliciraniji, rekla je Georgijeva.

'Reagirali smo čim smo primili zahtjev iz Srbije i BiH', ukazala je i dodala da su odmah upućene pumpe visokog kapaciteta, helikopteri i čamci, a u međuvremenu je upućeno ukupno 450 volontera iz zemalja članica EU-a.

'To je više nego što su Srbija i BiH tražile, ali smo povećali pomoć zbog dramatične situacije', kazala je ona.

Georgijeva je rekla da je danas razgovarala telefonom s predsjednikom vlade Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi se informirala o aktualnoj situaciji.

'U danima i tjednima koje dolaze morat ćemo se nositi s novim rizicima, kao što je zagađena voda, a najavljeno zatopljenje povećava opasnost od poplava', istaknula je ona.

Georgijeva je ukazala da Srbija, osim na pomoć iz IPA i fondova solidarnosti EU-a, može računati na bilateralnu pomoć zemalja članica.