BEZ VOJNE INTERVENCIJE

EU Siriji uvodi nove sankcije, Iranu njima prijeti

14.11.2011 u 17:42

Bionic
Reading

Europska unija objavila je u ponedjeljak da će nastaviti razmatrati uvođenje novih sankcija protiv Irana, ako tamošnje vlasti budu i dalje odbijale suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA)

'Vijeće EU-a će nastaviti razmatrati moguće nove i pojačane restriktivne mjere i o tome raspravljati na svom sljedećem sastanku, uzimajući u obzir poteze koje će Iran poduzeti', kaže se u zaključcima ministara vanjskih poslova EU-a.
'U svjetlu novog izviješća IAEA-a, Vijeće izražava rastuću zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa i nedostatka napretka u diplomatskim naporima. Vijeće osuđuje nastavak širenja iranskog programa obogaćivanja urana i izražava posebnu zabrinutost zbog izviješća IAEA-e o iranskim aktivnostima u vezi s razvojem vojne nuklearne tehnologije', dodaje se u zaključcima.

Prije početka sastanka, britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je da su sve opcije otvorene u pogledu Irana, dok Njemačka odbacuje mogućnost vojne intervencije protiv te zemlje zbog njezina nuklearnog programa.

'U ovom trenutuku ne razmatramo vojnu intervenciju. Istodobno, kažemo da sve opcije moraju biti na stolu', izjavio je Hague po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle zauzima se za oštrije sankcije ali odbacuje mogućnost vojne intervencije.'Oštrije sankcije su neizbježne ako Iran nastavi s odbijanjem suradnje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, ali mi ne sudjelujemo u razgovorima o vojnoj intervenciji i takve rasprave držimo kontraprodukitvnim i mi ih odbacujemo', rekao je Westerwelle.

Nove sankcije protiv Sirije

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije dogovorili su u ponedjeljak nove restriktivne mjere protiv režima u Siriji, gdje je od ožujka ubijeno više od 3.500 ljudi.
Ministri su dogovorili obustavu zajmova Europske investicijske banke (EIB) Siriji, a popis osoba kojima se zamrzava imovina i zabranjuje ulazak u EU proširen je na još 18 osoba koje su povezane sa sirijskim režimom koji je gušio prosvjede građana.

'U svjetlu nastavka gušenja prosvjeda u Siriji, Europska unija je odlučila uvesti nove restriktivne mjere protiv režima, suspenzijom isplata zajmova EIB-a i širenjem popisa osoba koje su pod sankcijama', kaže se u zaključcima koje su u ponedjeljak prihvatili ministri vanjskih poslova.

EU je još ranija uvela mjere protiv 56 osoba u Siriji koje se smatraju odgovornima za represiju prema protivnicima režima. Također je zamrznuta imovina organizacijama i poduzećima koje podupiru režim u Damasku. Po podacima UN-a, u Siriji je od ožujka ove godine ubijeno više od 3.500 ljudi.

EU traži od sirijskih vlasti da odmah dopuste pristup humanitarnim agencijama te da omoguće slobodan pristup međunarodnim, neovisnim medijima. Također se traži da Damask osigura neovisnu istragu o događajima u zemlji.

Ministri EU-a pozdravili su napore Arapske lige na zaustavljanju nasilja u Siriji i na omogućavanju mirne tranzicije u zemlji.'EU pozdravlja napore Arapske lige na zaustavljanju nasilja i na nastojanjima da dođe do demokratske tranzicije koju sirijski narod hrabro traži u proteklih osam mjeseci', kaže se u zaključcima.

Arapska liga u subotu je suspendirala članstvo Sirije u toj organizaciji i pozvala sirijsku vojsku da prestane s ubijanjem civila. Arapska liga je najavila da će uvesti ekonomske i političke sankcije te pozvala svoje države članice da povuku veleposlanike iz Sirije.