UKRAJINA PRED BANKROTOM

EU priprema plan pomoći, na summit pozvan Jacenjuk

04.03.2014 u 17:27

Bionic
Reading

Europska komisija će u srijedu predstaviti obrise plana pomoći Ukrajini, a ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvan je na izvanredni summit čelnika zemalja članica u četvrtak u Bruxellesu

'Komisija će na svom redovitom sastanku u srijedu donijeti plan pomoći Ukrajini', izjavila je u utorak glasnogovornica Komisije Pia Ahrenkilde-Hansen

Ukrajina je na rubu bankrota, a prema procjenama nove vlade, u sljedeće dvije godine treba joj 35 milijardi dolara. Europska unija je Ukrajini za potpis sporazuma o pridruživanju obećala samo oko 600 milijuna eura, a prema nekim izvorima europska pomoć ne bi mogla prelazati 1,5 milijardi eura.

U četvrtak će se u Bruxellesu okupiti čelnici 28 zemalja članica na izvanrednom summitu o Ukrajini. Na sastanak je pozvan i ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

'Čelnici će razgovarati o razvoju situacije u Ukrajini i o načinima kako smanjiti napetosti', izjavio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Ministri vanjskih poslova u ponedjeljak su pozvali Rusiju da hitno poduzmu mjere za smanjenje napetosti u Ukrajini, u suprotnom čelnici EU-a mogli bi donijeti odluku o suspeniziji pregovora o viznoj liberalizaciji i o novom ugovoru o suradnji te donijeti ciljane mjere protiv ruskih dužnosnika.