PARLAMENT SMIJENIO PREDSJEDNIKA

EU poziva na poštivanje demokratske volje u Paragvaju

23.06.2012 u 21:40

Bionic
Reading

Europska unija izrazila je u subotu zabrinutost i pozvala na poštivanje demokratske volje u Paragvaju dan nakon što je parlament smijenio predsjednika Fernanda Luga

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton zabrinuto prati političko stanje u Paragvaju, prema priopćenju njezinih službi. Ona podržava narod Paragvaja i poziva sve strane na poštivanje demokratske volje, stoji u priopćenju.

Ashton podržava odluku Organizacije američkih država da u Paragvaj pošalje svoje predstavnike. Latinoameričke vlade su osudile smjenjivanje predsjednika Fernanda Luga i nazvale ga državnim udarom. Španjolska je ostala suzdržana.

Paragvajski predsjednik Fernando Lugo, bivši biskup i prvi ljevičarski predsjednik u posljednje 62 godine, morao je u petak otići s vlasti pošto je po kratkom postupku u Senatu razriješen dužnosti. Po ustavu, odmah je imenovan njegov zamjenik, potpredsjednik Federico Franco (49), na kratkoj svečanosti u Kongresu u Asuncionu.

Od 45 članova Senata, 39 je glasovalo za opoziv, a četiri su bila protiv. Lugo je optužen za 'loše obavljanje dužnosti', nakon sukoba u kojima je poginulo 11 seljaka bezemljaša i šest policajaca, u operaciji nasilne evakuacije oko 150 farmera s jednog seoskog imanja 15. lipnja.

Lugo je prihvatio odluku Senata, ali je dodao da su ovim činom paragvajska povijest i demokracija duboko ranjene.