rat u ukrajini

EU povjerenica: Djeca koju su rodile surogat majke moraju se evakuirati

16.03.2022 u 20:10

Bionic
Reading

Europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson zauzela se u srijedu za evakuaciju djece koju su rodile surogat majke u Ukrajini, a njihovi roditelji naručitelji ne mogu doći po njih zbog ruske invazije

"Tijekom pandemije po ovu novorođenčad, velik broj njih, nije se moglo doći i za njih su skrb preuzeli domovi za djecu", rekla je Johansson pred eurozastupnicima.

"Budući da surogat majke i sada rađaju, djecu nije moguće odvesti i ona su u neizvjesnoj situaciji", upozorila je. "Stoga mislim da postoji velika potreba za evakuacijom te djece", dodala je švedska povjerenica.

Usto je izrazila zabrinutost za sudbinu djece u domovima. "Neke domove su Rusi ispraznili i nitko zapravo ne zna gdje su djeca", rekla je.

Ukrajina je među rijetkim zemljama koje dopuštaju komercijalnu zamjensku trudnoću (GPA) za strance.

Po procjeni, od 2500 do 3000 djece rodi se svake godine u Ukrajini za klijente u inozemstvu, u Kini, Sjedinjenim Državama i u Europskoj uniji.

Pandemija koronavirusa usmjerila je pozornost javnosti na taj sektor koji je u punom uzletu u Ukrajini. Velika klinika u Kijevu objavila je video snimku desetaka djece koju su rodile surogat majke i po koje roditelji nisu mogli doći.