palestinska enklava

EU očekuje otvaranje pomorskog koridora za dostavu pomoći Gazi ovog vikenda

08.03.2024 u 14:18

Bionic
Reading

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u petak da bi pomorski humanitarni koridor između Cipra i Gaze mogao biti otvoren ovog vikenda, u sklopu ubrzanih napora Zapada za ublažavanje humanitarne krize u ratom razorenoj palestinskoj enklavi

"Sada smo vrlo blizu otvaranja koridora, nadamo se ove subote, ove nedjelje", rekla je von der Leyen koja boravi u posjetu Cipru.

"Pokrećemo ovaj ciparski pomorski koridor zajedno, Europska unija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Sjedinjene Države", kazala je ona.

Misija pomoći zajednički je napor Europske komisije, Njemačke, Grčke, Italije, Nizozemske, Cipra, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije i Sjedinjenih Država. Oni su najavili u zajedničkoj izjavi da će osigurati dostavu znatne količine huminatarne pomoći stanovništvu Gaze.

Sjedinjene Države su najavile da će posebna američka vojna misija u koordinaciji s humanitarnim partnerima i ostalim zemljama uspostaviti privremeno pristanište u Gazi. To će se provoditi u tijesnoj koordinaciji s izraelskom vladom, kaže se u zajedničkoj izjavi.

"Dostava humanitarne pomoći izravno u Gazu morskim putem bit će složena, a naše će nacije nastaviti procjenjivati i prilagođavati naše napore kako bi osigurale što učinkovitiju isporuku pomoći. Ovaj pomorski koridor može – i mora – biti dio stalnih napora da se poveća protok humanitarne pomoći i komercijalne robe u Gazu kroz sve moguće rute", ističe se u zajedničkoj izjavi.