MESIĆ U MÜNCHENU

EU nije sposobna riješiti hrvatsko-slovenski spor

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.07.2009 19:34
  • Objavljeno 22.07.2009 u 19:22
brezovica Mesić

brezovica Mesić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Miroslav Kis

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u srijedu je u govoru u Muenchenu istaknuo da Hrvatska na svom putu u Europsku uniju neće odustati od primjene međunarodnog prava u rješavanju graničnih pitanja i upozorio da je podrška hrvatske javnosti ulasku u Europsku uniju počela padati zbog nerješavanja graničnog spora sa Slovenijom kao i da je odgovornost za to na Europskoj uniji.

"Moram odmah raščistiti s jednom zabludom. Ma koliko da mi želimo ući u Uniju, jer to je - napokon - uz ulazak u NATO, koji smo ostvarili, naš ključni vanjsko-politički prioritet, postoji jedna cijena koju mi za ulazak u Uniju nećemo i ne možemo platiti. To je odustajanje od načela kojima se vodimo u međunarodnim odnosima, preciznije - to je odustajanje od međunarodnoga prava", rekao je hrvatski predsjednik.

Pogreške iz prošlosti

Govoreći o stanju u hrvatskom gospodarstvu Mesić je kazaokako se svjetska kriza pokazala "svojevrsnim katalizatorom za našepromašaje". "Pod njenim utjecajem, oni su postali još veći, teži ividljiviji. Sada postaje svima jasno koliko smo pogriješilifinancirajući vlastitu potrošnju stranim kreditima i prihvaćajućiekonomski model u kojem je trgovina imala prednost pred proizvodnjom".

Mesić u Muenchenu boravi na posjet njemačke zaklade Herbert Quandt, koju je prije gotovo 40 godina kao neprofitnu organizaciju osnovao BMW kako bi, među ostalim, poticao komunikaciju i razmjenu iskustava i znanja u svijetu.

"Od toga mi odustati nećemo i bilo bi dobro da to što prije shvate neki, moram reći: vrlo rijetki, u Europi koji nam savjetuju da budemo "velikodušni", da - ako treba - damo i dio našega državnoga područja, jer - tako nam kažu - nitko to u Hrvatskoj ne bi ni primijetio".

Mesić je kazao kako ne zastupa politiku da se ne odstupa ni od jednoga pedlja teritorija nego politiku da se o tome odluka donese isključivo na međunarodnoj sudskoj instanci i jedino primjenom međunarodnoga prava.

"Takvo rješenje mi ćemo prihvatiti, ma kakvo ono bilo", kazao je Mesić.

"Ali, od načela odstupiti nećemo. Na tome stoji i pada naša vjerodostojnost. A na tome hoće li, i kada će Europa to shvatiti, stoji i pada podrška hrvatske javnosti ulasku u Europsku uniju."

"Ne želim zavaravati ni sebe, ni bilo koga u Europi: činjenica da se Europska unija do sada pokazala potpuno nesposobnom da na bilo koji način pridonese približavanju stanovišta Hrvatske i Slovenije, a time i rješavanju spora među nama, ta činjenica je već i sada poljuljala povjerenje naše javnosti u Uniju."

Mesić
je istaknuo da je Hrvatska na putu u EU usvojila najveći dio europske pravne stečevine, no upozorio je da problem ostaje u primjeni zakona i propisa.

Upozorio je da se na području reforme pravosudnoga sustava i javne uprave Hrvatska susreće s posljedicama postojanja korupcije i organiziranoga kriminala.

"Obračun s ta dva temeljna zla tranzicijskih zemalja nailazi na jake otpore i svodi se - do sada barem - u pravilu na privođenje pravdi neposrednih počinitelja, odnosno pozivanju na red u najboljemu slučaju srednje razine. Volio bih vjerovati da će Vlada smoći snage i pokazati više energičnosti i upornosti na oba ova područja. Moju podršku uvijek je imala, a imat će je i dalje", zaključio je Mesić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi