složena situacija

EU na hitnom samitu traži zajedničko stajalište o krizi na Bliskom istoku

14.10.2023 u 23:01

Bionic
Reading

Predsjednik Eurposkog vijeća Charles Michel sazvao je za utorak izvanredni virtualni samit EU-a na kojem bi se trebalo definirati zajedničko stajalište o stanju Bliskom istoku nakon napada Hamasa na Izrael

“Iznimno je važno da Europsko vijeće, u skladu s ugovorima i našim vrijednostima, utvrdi naše zajedničko stajalište i uspostavi jasan jedinstven smjer djelovanja koji odražava složenost situacije”, napisao je Michel u pozivu čelnicima država Unije.

Istaknuo je punu solidarnost EU-a s izraelskim narodom i žrtvama terorističkih napada. “Izrael ima pravo na samoobranu, uz puno poštovanje međunarodnog prava, posebice međunarodnog humanitarnog prava”, rekao je Michel.

No, istovremeno je istaknuo da tragični prizori u pojasu Gaze, koji su posljedica opsade i nedostatka osnovnih potrepština te razaranja izazvanog značajnim granatiranjem, izazivaju uzbunu u međunarodnoj zajednici.

Michel u pismu navodi da je potrebno nastojati postići trajan i održiv mir na temelju rješenja o dvije države kroz obnovljene napore u mirovonm procesu na Bliskom istoku.

Predsjednik Europskog vijeća kaže da sukob može imati velike posljedice po europska društva. “Ne budemo li pažljivi, ovaj sukob može povećati napetost među zajednicama i potaknuti ekstremizam”, upozorio je Michel.

Također je upozorio na rizik od migracija i pokretanja velikog broja ljudi prema susjednim državama, koje već na svom teritoriju imaju veliki broj izbjeglica.

“Ako se s tim ne postupa pažljivo, postoji rizik daljnjih migracijskih valova prema Europi”, istaknuo je Michel.

  • +5
Palestinci napuštaju sjeverni dio Pojasa Gaze Izvor: EPA / Autor: MOHAMMED SABER