BiH U EU

EU može ubrzati izmjene Daytona

15.02.2016 u 13:18

Bionic
Reading

Predstavnici Bosne i Hercegovine danas su u Bruxellesu uoči sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije nizozemskom predsjedništvu predali zahtjev za članstvo u EU. Europska perspektiva BiH prigodno je bila tema emisije Hrvatskog radija 'U mreži Prvog', u kojoj su gostovali HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković, politički analitičar Božo Skoko te kolumnist Večernjeg lista Ivan Pepić

Simbolički je ovo prijelaz BiH iz dejtonske u briselsku fazu, tvrdi Božo Skoko, uvjeren da upravo EU može natjerati BiH na toliko potrebne promjene jer je trenutačna situacija neodrživa na dulje staze te se nada da će Bruxelles ubrzati izmjene sporazuma iz Daytona.


Institucije u BiH moraju europski put shvatiti kao motiv, a velik jamac za uspjeh pristupnog puta BiH prema EU pronalazi u građanima, daleko spremnijima za reforme od političkih elita, mišljenja je Skoko.

Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković smatra da je otvaranje aplikacije velika prekretnica za BiH.

'Zahtjev je pravno utemeljen jer je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu prije sedam mjeseci i za sada sve ide predviđenim tijekom', rekao je Plenković, dodajući kako se bitna promjena za BiH na europskom putu dogodila ulaskom Hrvatske u EU dok su Hrvati u BiH prepoznati kao vezivno tkivo za opstanak BiH.
 
Hrvatski pristup je jasan, naglasio je europarlamentarac, pojasnivši kako to znači da je BiH broj jedan kada je u pitanju naša vanjska politika.

Ivan Pepić rješenje za BiH također pronalazi u Hrvatima.

'Problem nije u građanima, već u političkim elitama, osobito onoj srpskoj, koje su usmjerene na unutarnja pitanja', smatra Pepić, a izrazio je nadu da će predstavnici EU-a prepoznati Hrvate u BiH kao partnera na europskom putu.