pjongjang

EU i partneri osudili sjevernokorejsko testiranje projektila, to je kršenje sankcija UN-a

25.03.2022 u 21:10

Bionic
Reading

Europska unija i ministri vanjskih poslova skupine G7 zajedničkim su piropćenjem "oštro osudili" sjevernokorejsko testiranje interkontinentalnog balističkog projektila ovog tjedna

Ističući da test predstavlja kršenje sankcija UN-a te da ukazuje na stalne napore Sjeverne Koreje da dodatno proširi svoj program balističkih projektila, u priopćenju se dodaje da "nepromišljene akcije Pjongjanga prijete regionalnom i međunarodnom miru i sigurnosti".

Također se ističe da spomenuti test zahtijeva jedinstven odgovor međunarodne zajednice, kao i "dodatne mjere" Vijeća sigurnosti UN-a.

Skupina se složila da sve države trebaju "potpuno i učinkovito" provesti međunarodne sankcije protiv Sjeverne Koreje kako bi se suprotstavile širenju oružja za masovno uništenje, što se smatra pozivom glavnom savezniku Pjongjanga Kini, iako Peking nije bio izričito imenovani.

Pjongjang je priopćio kako je u četvrtak uspješno testirao novu vrstu interkontinentalne balističke rakete (ICBM) s nuklearnim kapacitetom koja može dosegnuti SAD.

Sjevernokorejski mediji izvijestili su u petak da je sam Kim Jong Un vodio posljednje pripreme za lansiranje ICBM-a Hwasongpho-17 i da je na taj način pokazao "pouzdanost njegovog trenutnog raspoređivanja u ratnim uvjetima".