milijun doza

EU će uskoro potpisati ugovor o nabavi Pfizerova cjepiva protiv covida-19

09.11.2020 u 17:07

Bionic
Reading

Europska unija uskoro će potpisati ugovor o nabavi milijuna doza cjepiva protiv covida-19 koje razvijaju Pfizer i BioNTech, najavio je u ponedjeljak istaknuti europski zastupnik.

Dvije kompanije objavile su ranije u ponedjeljak da se njihovo eksperimentalno cjepivo pokazalo učinkovitim u više od 90 posto slučajeva.

Europska komisija, koja pregovara s proizvođačima cjepiva u ime država članica, kazala je u rujnu da je zaključila pripremne pregovore s američkim Pfizerom i njegovim njemačkim partnerom BioNTechom o isporuci 200 milijuna doza njihova potencijalnog cjepiva protiv covida-19. No još nije objavljeno da su postigli dogovor.

„Po mojim informacijama, spomenuti ugovor uskoro će biti potpisan”, rekao je Peter Liese, zastupnik EPP-a zadužen za zdravstvena pitanja.

„Postignut je dogovor da će Europljani dobiti stotine milijuna doza cjepiva”, naveo je u priopćenju poslanom e-mailom.

Glasnogovornik Komisije nije želio komentirati hoće li Pfizerova objava o učinkovitosti cjepiva ubrzati potpisivanje ugovora o nabavi.

Komisija je ranije kazala da bi 27 država članica EU-a moglo imati također mogućnost naručiti još 100 milijuna doza cjepiva koje razviju Pfizer i BioNTech.

EU je već sklopio ugovore s AstraZenecom, Sanofijem i Johnson & Johnsonom o kupnji njihovih potencijalnih cjepiva.

SAD, Japan i Britanija već su objavili da su sklopili ugovore o kupnji cjepiva s Pfizerom i BioNTechom.

Europska agencija za lijekove (EMA) od početka listopada prati podatke o ispitivanju učinkovitosti cjepiva koje razvijaju Pfizer i BioNTech.

EMA je u ponedjeljak kazala Reutersu da nije dobila najnovije rezultate kliničkih ispitivanja treće faze koja se provode na velikom broju ispitanika, ali je već razmotrila nekliničke podatke.

Sada proučava drugi skup podataka o kvaliteti tog cjepiva, uključujući one koji se odnose na njegove sastojke i način proizvodnje.

Britanija očekuje da će do kraja godine imati na raspolaganju deset milijuna doza Pfizer/BioNTechovog cjepiva ako ga regulatori odobre, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona.

Glasnogovornik je kazao da je Britanija naručila 40 milijuna doza tog cjepiva, jednog od šest vrsta za koje je dogovorila isporuku u slučaju da budu odobrena.