zajednička presica

Borrell traži oslobađanje Navaljnog; Lavrov kaže da je EU nepouzdan partner

05.02.2021 u 12:53

Bionic
Reading

Visoki predstavnik EU-a, koji je pozvao ruske vlasti da oslobode Alekseja Navaljnog, rekao je u petak u Moskvi da su odnosi Unije i Rusije zadnjih godina obilježeni velikim razlikama i nedostatkom povjerenja, a ruski šef diplomacije komentirao je da je EU nepouzdan partner.

Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, sastao se u petak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i zataražio od Moskve da oslobodi oštrog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Navaljni je prošli tjedan zatvoren na gotovo tri godine zatvore zbog kršenja uvjetne kazne, u slučaju koji je Zapad osudio i koji je potaknuo razgovore o sankcijama.

"Prenio sam ministru Lavrovu našu duboku zabrinutost i naš poziv na njegovo oslobađanje te na pokretanje istage njegova trovanja", rekao je Borrell na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Lavrovom.

Osvrnuo se i na odnose Rusije i Europske unije.

"Zadnjih godina naš je odnos obilježen temeljnim razlikama i nedostatkom povjerenja", istaknuo je.

Lavrov je kazao da Rusija smatra EU "nepouzdanim partnerom". Istaknuo je da se EU sve više ponaša poput SAD-a i nameće jednostrana ograničenja zemljama.

"Za Rusiju, EU je nepouzdan partner."

  • +57
Masovna uhićenja prosvjednika u Rusiji Izvor: EPA / Autor: ANATOLY MALTSEV

Lavrov je komentirao mogućnost da EU uvede nove sankcije Rusiji zbog tretiranja Navaljnog.

Po njegovim riječima, sankcije su unutarnja stvar EU-a.

Lavrov je upozorio nakon razgovora s najvišim diplomatom Europske unije da bi svako daljnje pogoršanje veza između Bruxellesa i Moskve moglo imati nepredvidive posljedice.

Unatoč bliskim trgovinskm vezama i energetskoj međuovisnosti, politički odnosi Rusije s Europskom unijom pogoršali su se nakon aneksije Krima od Ukrajine 2014. godine.