ŠPANJOLSKI SEPARATISTI

ETA proglasila 'stalno' i 'opće' primirje

10.01.2011 u 13:28

Bionic
Reading

Baskijska oružana separatistička organizacija ETA proglasila je u ponedjeljak 'stalno' i 'opće primirje koje će nadzirati međunarodna zajednica', stoji u priopćenju objavljenu na internetskoj stranici baskijskog lista Gare

'ETA je odlučila proglasiti stalno i opće primirje koje će moći nadzirati međunarodna zajednica', po tom priopćenju.

ETA, koja je posljednji napad na španjolskom tlu izvela prije 17 mjeseci, objavila je niz priopćenja u rujnu 2010. o prekidu oružane borbe.

U videoporuci objavljenoj 5. rujna na BBC-ju ilegalna organizacija je izjavila da 'neće izvoditi oružane napade', dodavši da je tu odluku donijela 'prije nekoliko mjeseci'.

Dva tjedna poslije naoružana skupina je izjavila da je spremna na razgovor s međunarodnim posrednicima, a zatim je u razgovoru za separatističke novine Garu ustvrdila da je 'sklona' poštovati stalno primirje koje će se moći nadzirati, pa i 'više od toga'.

ETA, odgovorna za smrt 829 osoba u četrdeset godina borbe za baskijsku neovisnost, već je više mjeseci pod pritiskom svoga zabranjenog političkog ogranka Batasune da službeno proglasi primirje koje će se moći nadzirati.