HRVATSKA I EU

Estonija će ratificirati pristupni ugovor u ožujku ili travnju

27.02.2012 u 13:35

Bionic
Reading

Estonski parlament ratificirat će hrvatski Ugovor o pristupanju Europskoj uniji u ožujku ili travnju, najavila je u ponedjeljak u Zagrebu predsjednica estonskoga parlamenta Ene Ergma koja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj na poziv predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema

'Obećavam da će estonski parlament u ožujku ili travnju ratificirati vaš pristupni ugovor, jer Estonija je bila, jest i bit će zemlja koja snažno podupire proširenje EU-a, a Europa bez Balkana nije Europa. Sada će na vama biti velika odgovornost da pomognete ostalim zemljama u regiji da se pridruže EU-u', rekla je Ergma u izjavi za novinare nakon razgovora sa svojim domaćinom Špremom.

Ergma je podsjetila da je Hrvatska završila dugotrajan posao i da će iduće godine postati punopravnom članicom EU-a te je na tome čestitala predsjedniku Sabora, saborskim zastupnicima i hrvatskom narodu.

Šprem je rekao u izjavi za novinare da je sa svojom estonskom kolegicom razmotrio odnose dviju zemalja te da su oni 'vrlo dobri i stalno napreduju'. Također su razgovarali o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora i daljnjem proširenju Europske unije.

Tema razgovora bila je i intenziviranje bilateralne suradnje u predstojećem razdoblju. Moguća područja tješnje suradnje između Hrvatske i Estonije su gospodarstvo, informatičko-komunikacijske tehnologije, obrana, znanost i kulturna razmjena. Estonija tako nudi svoja iskustva u e–upravi koja je bila motor razvoja te zemlje, a zainteresirana je i za uključivanje Hrvatske u rad NATO-vog cyber-centra izvrsnosti za borbu protiv terorizma u Tallinnu.

'Ono što posebno karakterizira Republiku Estoniju je razvoj na području informatičkog društva i informatičke tehnologije gdje su postigli sjajne rezultate i mi se naravno preporučujemo suradnju na tom području s Estonijom i da naši mladi kadrovi u to budu uključeni na svim razinama', kazao je.

Šprem je rekao da su razgovarali i o suradnji na području turizma te da je njegova želja da se u Hrvatskoj razvije medicinski turizam, jer tu je 'naša šansa, naše područje gdje možemo postići velike rezultate, a da ne moramo puno ulagati jer imamo kadrove, vrsne liječnike, vrsno medicinsko osoblje'.

Estonija će ratificirati pristupni ugovor u ožujku ili travnju