PREKINUTI DIJALOG

Eskalirao spor između Saudijske Arabije i Katara

09.09.2017 u 10:59

Bionic
Reading

Tromjesečni spor između Saudijske Arabije i njezinog susjeda Katara eskalirao je u subotu, nekoliko sati nakon telefonskog razgovora između vođa dvije države Zaljeva, kada je Rijad izvijestio da prekida svaki kontakt s Dohom

Saudijska Arabija koja je zajedno s tri druge arapske države nenadano prekinula veze s Katarom u lipnju, rekla je u subotu da će prekinuti "svaki dijalog i kontakt" s Katarom i optužila Dohu da fabricira činjenice. 

Saudijska Arabija kaže da je katarska novinska agencija krivo izvijestila o sadržaju telefonskog razgovora katarskog emira i saudijskog prijestolonasljednika, odnosno da je "iskrivila sadržaj razgovora" kada je, među ostalim, rekla da su se dvojica čelnika složila da će poslati izaslanike kako bi se riješila diplomatska kriza.

"Ono što je objavila katarska novinska agencija nema veze s istinom i nastavak je iskrivljavanja činjenica katarskih vlasti", objavila je saudijska agencija SPA.

"To pokazuje da vlasti u Kataru nisu ozbiljne kada se radi o dijalogu. Stoga, Saudijska Arabija objavljuje da zaustavlja bilo kakav dijalog ili kontakt s Katarom", objavila je agencija.

Taj je telefonski razgovor bio prvi kontakt između vođa dvije zemlje otkad su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrain i Egipat u lipnju prekinuli odnose s Katarom, optužujući ga da podupire terorizam, što Doha niječe.