'PLJAČKAŠI I ANARHISTI'

Ergodan slavi 'pobjedu' nad prosvjednicima

18.06.2013 u 16:42

Bionic
Reading

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan proslavio je u utorak 'pobjedu' nad prosvjednicima koji su dovodili u pitanje njegov autoritet više od dva tjedna i počeo poravnavati račune privođenjem osoba povezanih s organizacijom prosvjeda

Dan nakon neuspjele mobilizacije dvaju velikih sindikata koji su došli podržati prosvjede, šef turske vlade je iskoristio svoj tjedni govor pred zastupnicima svoje Stranke pravde i razvoja (AKP) kako bi okrenuo novu stranicu nakon neviđenih prosvjeda koji su potresli zemlju.

'Naša demokracija je nanovo izložena testu i izašla je kao pobjednica', kazao je on popraćen pljeskom. 'Narod i vlada spriječili su tu zavjeru koju su osmislili izdajice i njihovi suučesnici u inozemstvu'.

Više od sat vremena Erdogan je ponovno osuđivao 'pljačkaše i anarhiste' koji su zauzeli ulicu, 'međunarodne medije' krive za 'dezinformacije' i kritičare koji su dovodili u pitanje njegovu tvrdokornost tijekom krize i okrutnost policijske represije.

'Zahvaljujem policiji na strpljenju i zdravom razumu', kazao je on, opravdavajući njezino masovno pribjegavanje suzavcu. 'Naša policija je usvojila demokratsko ponašanje protiv sustavnog nasilja i uspješno je položila test demokracije', inzistirao je Erdogan.

Iako je noć s ponedjeljka na utorak bila mirna u Istanbulu, policija je koristila vodene topove i suzavac kako bi odvratila prosvjednike koji su postavili barikade u Ankari, na što su ovi odgovorili bacanjem kamenja.

Policija je u utorak privela više desetaka osoba u krugovima krajnje ljevice, osumnjičenih za povezanost s prosvjednicima.

U Istanbulu približno 90 pripadnika Socijalističke stranke potlačenih, male formacije aktivne u prosvjedima, uhićeno je, prema odvjetničkoj komori Istanbula. Turski mediji izvijestili su o privođenju 30 osoba u Ankari, 13 u Eskisehiru te policijska privođenja u još 18 pokrajina.

Ministar unutarnjih poslova Moamer Gueler spomenuo je 62 uhićenja u Istanbulu i 23 u Ankari, u okviru odavno pripremane operacije protiv 'terorističke organizacije MLKP (Marksističko-lenjinistička komunistička stranka), koja je također sudjelovala u prosvjedima u parku Gezi'.