objava na twitteru

Erdoganov izazivač izazvao potres prije izbora eksplozivnim priznanjem

21.04.2023 u 09:24

Bionic
Reading

Čovjek koji želi smijeniti Recepa Tayyipa Erdogana s mjesta čelnika Turske uzburkao je javnost pred predsjedničke izbore sljedećeg mjeseca izjašnjavajući se kao alavit - pripadnik glavne vjerske manjine u zemlji, koja je često bila izložena diskriminaciji.

Izjava Kemala Kilicdaroglua, zajedničkog predsjedničkog kandidata kojeg podržava šest oporbenih stranaka, objavljena je u videu na Twitteru pregledanom gotovo 20 milijuna puta u manje od 24 sata. Sam tvit pregledan je oko 70 milijuna puta.

Iako je većina Turaka odavno zna da Kilicdaroglu potječe iz alavitske manjine, njegovu odluku da istakne svoj identitet mnogi smatraju zalaganjem za pluralizam i toleranciju i pokušajem da se napravi kontrast s Erdoganom, koji je veći dio svoje političke karijere gradio na svojem mainstream sunitskom identitetu.

Erdogan je u nekoliko navrata optužen da je igrao Kilicdarogluovu alavitsku pozadinu na političkim skupovima, a Kilicdaroglu koristi video kako bi se suprotstavio takvoj vrsti polarizirajuće politike.

'Ja sam alavi', ponosno je objavio predsjednički kandidat u videu, obraćajući se biračima koji prvi put glasaju. 'Ja sam iskreni musliman koji je odgojen u vjeri poslanika Muhammeda i Alija. . . Naši identiteti su ono što nas čini onim što jesmo.'

Video je do sada dobio preko 360.000 lajkova, a mnogi alaviti pri tom su komentirali i iznijeli svoja iskustva diskriminacije.

To je značajan korak jer su alaviti bliski šijitima - koji klanjaju četvrtkom, a ne petkom, i štuju imama Alija, zeta proroka Muhameda - često pokušavali sakriti svoj identitet u većinskoj sunitskoj muslimanskoj zemlji, unatoč tome što su, prema nekim točkama, predstavljali oko 20 posto stanovništva, a turska država ih službeno ne priznaje.

'Raspravljajući o svom alavitskom identitetu (koji se u Turskoj smatra tabuom), Kilicdaroglu izvlači tepih ispod Erdoganovih nogu', tweetao je Soner Cagaptaj, viši suradnik na Institutu Washington, piše Politico.eu.

Neki kritičari već dugo tvrde da će 74-godišnjak, koji vodi u anketama - ali čija je Republikanska narodna stranka poražena na nizu uzastopnih izborima - teško pridobiti potporu konzervativnih sunitskih glasača.

Ministar unutarnjih poslova Sulejman Sojlu optužio je Kilicdaroglua da glumi žrtvu u viralnom videu. 'Mi nismo ti koji kažu da alaviti ne bi dobili glasove, ili da bi javnost to dovodila u pitanje. Nemamo problema s tim.'

Prozvan 'turskim Gandhijem', blagi Kilicdaroglu, bivši birokrat, objavljuje video snimke iz svog skromnog doma, često iz svoje kuhinje, tijekom političke kampanje.

  • +6
Turski predsjednički kandidat Kemal Kilicdaroglu Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN

Erdoganov protukandidat je pozvao mlade ljude, posebno one koji prvi put glasaju, koji bi mogli odigrati ključnu ulogu na oštrim izborima u svibnju. 'Jeste li spremni ukinuti ovaj sustav u korijenu?' upitao. 'Hajde, mladi ljudi, prijeđimo zajedno ovaj prag.'

U međuvremenu, ankete pokazuju da Erdogan i njegova Stranka pravde i razvoja gube podršku zbog sve lošijih gospodarskih uvjeta i lošeg upravljanja katastrofalnim potresom koji je pogodio jugoistok zemlje u veljači.