skori susret

Erdogan za mirniju 'novu eru' odnosa sa Sjedinjenim Državama

26.05.2021 u 22:29

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan je rekao u srijedu da se nada da će skori susret s američkim kolegom Joeom Bidenom omogućiti otvaranje "nove ere" u odnosima između Ankare i Washingtona, koji su vrlo napeti od 2016. godine

"Uvjeren sam da će naš susret s Bidenom na samitu NATO-a 14. lipnja biti najava nove ere", izjavio je Erdogan na sastanku putem videokonferencije sa šefovima američkih tvrtki.

"Važan nam je savez sa Sjedinjenim Državama", inzistirao je.

Te izjave stižu nakon višegodišnjih napetosti koje su se pojačale kada je prošlog mjeseca predsjednik Biden priznao da je Osmansko carstvo počinilo genocid nad Armencima tijekom Prvog svjetskog rata.

Ankara je oštro kritizirala tu odluku. Ona priznaje masakre, ali odbacuje termin genocid i spominje građanski rat u Anadoliji uz glad kada je umrlo između 300.000 i 500.000 Armenaca te isto toliko Turaka.

Odnosi između Turske i Sjedinjenih Država, dviju članica NATO-a pogoršali su se 2016. zbog nekoliko sporova.

Washington se razbijesnio kada je Ankara kupila ruske rakete S-400, pa je isključio Ankaru iz programa proizvodnje američkog borbenog zrakoplova F-35.

Dok se njegova zemlja sve više diplomatski izolira i suočava s teškim gospodarskim problemima, Erdogan pokušava smiriti odnose sa Sjedinjenim Državama i Europskom unijom u nadi da će privući ulagače.

Turski predsjednik je u srijedu ponovio američkim šefovima tvrtki da želi na na sto milijarda dolara povećati obim trgovine između Turske i Sjedinjenih Država, inzistirajući na važnosti unapređenja "zajedničkih interesa".