portret: marko pipunić

Provjerili smo kako radi 'kralj žita' koji gradi elitnu bolnicu, a svoj uspjeh naziva božjom voljom

10.06.2023 u 13:49

Bionic
Reading

Najmoćniji čovjek u Slavoniji, 62-godišnji Marko Pipunić svojem poslovnom carstvu dodat će još jedan ures. U Čepinu gradi privatnu bolnicu, vrijednu 25 milijuna eura, na čijem će čelu biti Milomir Ninković, glasoviti svjetski stručnjak u području plastične i rekonstruktivne kirurgije. Dobar je to povod da se prisjetimo Pipunićeva poslovnog puta, dugog više od 30 godina

Tportal je nedavno objavio vijest da je izgradnja Pipunićeve bolnice u punom jeku. Vrata za pacijente trebala bi otvoriti krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Prostirat će se na 6500 kvadrata te će pružati usluge i liječenje na području plastične i rekonstruktivne kirurgije, urologije, dentalne medicine, oftalmologije i interne medicine.

Imat će dvije velike i malu operacijsku salu, sobe za postoperativnu skrb, stacionar i šest apartmana. A ukupno će zapošljavati oko stotinu medicinskih radnika.

Pipunić je svoj motiv za ulazak u zdravstveni biznis objasnio željom da iza sebe ostavi nešto trajnije.

'U jednoj sam knjizi pročitao da ono što napraviš za sebe umire s tobom, a ono što napraviš za druge ostaje barem nešto malo dulje živjeti iza tebe. Tako smo profesor Ninković i ja odlučili udružiti njegovo znanje i moj kapital da nešto ostane iza nas. Jer kapital će se ovako ili onako vjerojatno rasuti, a znanje, ako ga ne preneseš drugima, odlazi s tobom', izjavio je Pipunić za Jutarnji list.

Tih 25 milijuna eura (187,5 milijuna kuna), koliko će koštati bolnica, za slavonskog poduzetnika nije problem. Pipunić upravlja Žito grupom, pod čijim je kapom 36 većih i manjih tvrtki. Zbirni prihod im je, prema gruboj procjeni, veći od 600 milijuna eura (4,5 milijardi kuna), a ukupno zapošljavaju više od 2500 ljudi. Prema podacima Poslovne Hrvatske, najveća tvrtka Žito lani je imala gotovo 400 milijuna eura prihoda i više od 19 milijuna eura zarade.

Lakše bi bilo nabrojati što Pipunić ne proizvodi nego čime se sve bavi. O njegovoj snazi dovoljno govori podatak da je trenutačno vodeći proizvođač svinja, mlijeka, jaja, brašna, šećera, junadi, stočne hrane… Pipunićeva grupacija bavi se i obnovljivim izvorima energije, a u Osijeku ima i nekoliko građevinskih poduhvata u stanogradnji.

  • +10
Marko Pipunić u pršutani osječke Žito grupe Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Pipunića mediji vole nazivati 'kraljem žita', 'kraljem pršuta' ili 'najmoćnijim Slavoncem'. Koliko je utjecajan, možda najbolje ilustrira zgoda otprije osam godina. Tada je Žito grupa velikom feštom u osječkom HNK-u slavila 25 godina postojanja. Veselici je prisustvovao i sadašnji predsjednik države Zoran Milanović, a u tom trenutku premijer, koji je samo za tu prigodu, ni manje ni više, helikopterom doletio iz Zagreba.

No Pipunić se uglavnom kloni medija i ne razbacuje se svojim bogatstvom. Za svoje radnike u centru Osijeka 2011. je otvorio wellness centar.

'Mogao sam kupiti Ferrari u kojem bih sam uživao, a ovako sam svojim radnicama poklonio centar u kojem će se moći osloboditi stresa i biti zadovoljniji', izjavio je tada.

U jednom od rijetkih intervjua za časopis Poduzetnik u ožujku 2015. objasnio je zašto izbjegava novinare.

'Nažalost, izgradili smo društvo u kojem se uspjeh susjeda gleda sa zavišću i negativnom konotacijom jer je sigurno sve to ukrao. Ne želim da novinari mojoj djeci stvaraju krivu sliku o meni, da je tata neki tajkun i slično, da je veći i sposobniji od drugih, a tata je samo čovjek koji želi biti uspješan u svom poslu', rekao je Pipunić.

Svoj prvi značajniji kapital, barem prema njegovoj priči, stekao je još prije Domovinskog rata. Tada je živio u rodnoj Modriči u Bosanskoj Posavini. Kratko vrijeme radio je kao referent prodaje rezervnih dijelova, a onda je 1990. s puncem otvorio privatnu tvrtku koja se bavila trgovinom.

'U dvije godine napravili smo ogroman skok jer smo od minimalne plaće zarađivali ogroman novac. Tada je to bio neki drugi model, zatvoreno i kontrolirano tržište, bez tržišne ekonomije, što bi značilo - snađi se', ispričao je Pipunić za časopis Poduzetnik.

Kad je Bosanska Posavina pala u ruke Srba, s obitelji je 1992. izbjegao u Osijek. Iste godine osnovao je Žito, tvrtku koja se bavila trgovinom ratarskim kulturama i repromaterijalom potrebnim za ratarsku proizvodnju.

Od tada je biznis samo rastao. Sa svim bivšim poljoprivrednim kombinatima, onima koji su sad u njegovom vlasništvu – Osijek, Valpovo i Orahovica – Pipunić je trgovao. Kad su došli u probleme, pomagao im je novčanim ili robnim pozajmicama. Zbog toga je prilikom privatizacije bio u povoljnijem položaju od konkurenata. Gotovo sve tvrtke kupio je ili iz stečaja ili u predstečaju.

Prije tri godine Pipunić je održao predavanje studentima osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti. Prvi milijun sada bivših njemačkih maraka, rekao je, zaradio je s 29 godina. 'Novac je vrag. Akumulaciju ne trebaš trošiti na hedonizam, nego na loše godine', istaknuo je tad.

Svoj uspjeh znao je objašnjavati i božjom voljom.

'Često sam se pitao kako to da sam baš ja uspio u poslu, a uzimajući u obzir to da sam vjernik, znam reći da mi je talent došao od boga i da me ta sila usmjerava u pravom smjeru. Kada bismo sve spustili na pragmatični život, rekao bih da je to intuicija i da svi mi imamo određene talente u sebi koji su nam predodređeni prema datumima rođenja i prema genetici', rekao je za časopis Poduzetnik.

Kako se ipak nalazimo u Hrvatskoj, u kojoj ništa ne može proći bez politike, Pipunić je svoj poduzetnički mir kupovao izdašnim donacijama. Za vrijeme vladavine Ive Sanadera donirao je HDZ-u, a dolaskom Kukuriku koalicije na vlast okrenuo se HNS-u, stranci koja je pod svoje uzela gospodarski resor. U 2013. donirao im je čak 400.000 kuna, i to baš u godini u kojoj je preuzeo uljaru Čepin.

Najveća kontroverza oko njega nastala je kad mu je nepoznat netko u veljači 2008. bacio dvije bombe u dvorište obiteljske kuće u centru Osijeka. Motiv, izvršitelj i naručitelj ostali su nepoznati i danas.