MEGA PROJEKT

Erdogan otvorio most zbog kojeg se ubio japanski inženjer

30.06.2016 u 22:27

Bionic
Reading

Turski islamsko-konzervativni predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u četvrtak je pustio u promet jedan od svojih mega projekata, most u zaljevu Izmita, na sjeverozapadu zemlje, najveće gradilište koje je ikada pokrenuto u Turskoj prije tri godine

Most je nazvan Osman Gazi, po imenu sultana Osmana I. koji je svoje ime dao osmanskoj dinastiji iz XIV. stoljeća. Nalazi se na Mramornom moru i to je jedan od najvećih visećih mostova na svijetu od tri kilometra i predstavlja glavnu dionicu autoceste Gebze-Orhngazi-Izmir, duge 433 kilometara.

'Trebao je biti izgrađen prije 50 godina, ali sada smo ga konačno završili', rekao je predsjednik na svečanosti otvorenja.

Ta autocesta će skratiti putovanje između nekoliko gradova i okruga industrijalizirane zapadne regije Turske. Taj projekt je stajao devet milijardi dolara i dio je ambicioznih projekata turskog predsjednika za 2023., kada se obilježava stogodišnjica osnutka Turske republike.

Prošle godine je jedan japanski inženjer koji je radio na gradilištu počinio samoubojstvo jer se osjećao odgovornim za puknuće jednog kabla.

Oporba i zaštitnici okoliša kritiziraju goleme Erdoganove projekte koji su preoblikovali Tursku, posebice Istanbul.

To je slučaj s trećom međunarodnom zračnom lukom na sjeverozapadu megalopolisa zbog koje su desetkovane šume, a moći će primiti 150 milijuna putnika godišnje. Trebala bi biti završena 2017. Sljedeći projekt koji izaziva polemike je treći most na Bosporu, koji spaja dvije obale Istanbula, nazvan prema sultanu Selimu I.

Tu su i planovi za kanal između Crnog i Mramornog mora koji bi rasteretio intenzivan promet na Bosporu. Divovska džamija Camlica, koja će dominirati Istanbulom s azijske obale, trebala bi biti otvorena u petak navečer.