turska

Erdogan o eskalaciji u Siriji: Tući ćemo sirijske snage 'posvuda'

12.02.2020 u 12:32

Bionic
Reading

Turska će tući sirijske snage 'posvuda' budu li napadale naše vojnike, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu i telefonski razgovarao s kolegom iz Rusije koju optužuje da sudjeluje u 'pokolju' civila, prenose agencije

'Izjavljujem da ćemo od danas na dalje posvuda tući režim - ne mareći za granice Idliba ili sporazum iz Sočija - u slučaju da se našim vojnicima na promatračkom mjestu ili drugdje nanese i najmanja moguća šteta', rekao je Erdogan u Ankari, prenosi agencija dpa.

U jednom od rijetkih kritičkih nastupa prema Rusiji, inače turskoj saveznici u regiji iako te dvije zemlje podupiru suprotstavljene strane u sirijskom ratu, Erdogan je oštro optužio Moskvu.

'Režim i ruske snage (...) koje podržavaju neprestane napade na civile, čine pokolj i prolijevaju krv', rekao je u Erdogan.

Rusija i Turska sponzori su mirovnog procesa iz Astane kojim se nastoji dogovoriti prekid rata u Siriji. Erdogan je u srijedu razgovarao telefonski s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o tome kako deeskalirati stanje u Idlibu, objavio je Kremlj, a prenosi dpa.

Dvojica predsjednika su izrazila želju da se 'potpuno primijene rusko-turski sporazumi o deeskalaciji', priopćio je Kremlj, javlja agencija France presse.

Kremlj navodi da se Turska ne pridržava sporazuma koje je postigla s Moskvom kako bi 'neutralizirali' militante u Idlibu. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Moskva i dalje predana sporazumima koje je sklopila s Ankarom, ali da Rusija smatra napade u Idlibu neprihvatljivima i u suprotnosti s tim sporazumima.

Sukobi dosad neviđenog intenziteta između sirijske i turske vojske izbili su početkom veljače u Idlibu gdje Turska podupire pobunjeničke skupine i drži vojne položaje koje je nedavno ojačala.

Ubijeno je 14 turskih vojnika, a 45 ranjeno od početka veljače u napadima sirijske vojske na pokrajinu Idlib, posljednje uporište pobunjenika u Siriji. U tom području Turska ima više od deset promatračkih mjesta prema dogovoru koji je sklopila s Rusijom.

Sirijska vojska bombardira ta područja uz zračnu podršku Moskve i time je sirijski režim preuzeo nekoliko sektora u toj pokrajini, na veliko ogorčenje Ankare.

Zbog ratnih djelovanja u Idlibu i Alepu od početka prosinca raseljeno je gotovo 700.000 ljudi, navodi UN-ov ured za koordinaciju humanitarnih pitanja.

Turska je u godinama rata u Siriji primila milijune sirijskih izbjeglica, a sada strahuje od novog izbjegličkog vala iz Idliba. Agencija Reuters prenosi da će tursko predstavnici idućih dana putovati u Moskvu na razgovore o deeskalaciji u Idlibu.

Turski šef diplomacije Mevlut Cavusoglu rekao je na konferenciji za novinare u Tirani u srijedu da je Njemačka osigurala 40 milijuna eura pomoći Turskoj da zbrine Sirijce u bijegu iz Idliba.