operacija 'maslinova grančica'

Erdogan najavio ulazak turske vojske u Afrin, YPG zanijekao njegove tvrdnje

09.03.2018 u 17:58

Bionic
Reading

Turska vojska i njezine savezničke pobunjeničke skupine opkolile su sjeverni sirijski grad Afrin i približavaju se njegovu središtu, rekao je u petak predsjednik Recep Tayyip Erdogan, no odmah nakon njegova govora takav najavljeni prodor zanijekala je sirijska kurdska milicija

Operaciju 'Maslinova grančica' na sjeveru Sirije Turska je počela prije gotovo sedam tjedana kako bi potisnula sirijsku kurdsku miliciju YPG.

Ankara smatra YPG terorističkom skupinom i saveznicom Kurdske radničke stranke (PKK) koja je u Turskoj zabranjena.

'Sada je središte Afrina opkoljeno i naš ulazak slijedi', rekao je Erdogan u Ankari u govoru koji je prenosila televizija.

Turske snage i njihovi saveznici iz Slobodne sirijske vojske (FSA) preuzeli su obližnji grad Jinderes, objavili su ranije državni mediji.

  • +4
Turska vojska u Afrinu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Izvijestili su da Turska sada nadzire pet od sedam naselja na sjeverozapadu pokrajine Afrin.

'Uklanjamo zadnje zapreke prije nego što uđemo u opkoljeno središte Afrina', rekao je Erdogan i najavio da preostaje šest kilometara od Jinderesa do ulaska u Afrin.

Nakon njegova govora oglasio se YPG i zanijekao Erdoganove tvrdnje.

Turska je između deset i 15 kilometara od Afrina, objavio je glasnogovornik YPG-a.

Erdogan je u svome govoru najavio nastavak prema gradu Manbiju.

'Danas smo u Afrinu, sutra ćemo biti u Manbiju. Idući dan osigurat ćemo da (područje) istočno od Eufrata bude očišćeno od terorista prema iračkoj granici', kazao je.

Erdoganove opetovanje prijetnje da će krenuti dalje prema Manbiju otežale su odnose sa saveznicima iz NATO-a, jer su njihovi vojnici raspoređeni u tom području.

Turska je bijesna zbog toga što Sjedinjene Države podupiru YPG koji je bio ključan američki saveznik u borbi protiv džihadističke Islamske države.