forum u ženevi

Erdogan: Moramo naći formulu koja će omogućiti izbjeglicama da ostanu u svojim zemljama

17.12.2019 u 14:07

Bionic
Reading

Turski predsjednik Tayyip Erdogan pozvao je u utorak da se oko milijun izbjeglica "u vrlo kratkom vremenu" vrati u svoju domovinu i optužio svjetske sile da im je važnija zaštita naftnih polja nego sirijske djece

Erdogan čija je zemlja primila 3.7 milijuna Sirijaca, najveću izbjegličku populaciju na svijetu, rekao je da bi se više od njih 600.000 trebalo priključiti 371.000 koji su već u "mirnoj zoni" na sjeveru Sirije iz koje je Turska istjerala Kurde.

"Moramo naći formulu koja će omogućiti izbjeglicama da ostanu u svojim zemljama, a one koji su već otišli u Tursku da se mirno vrate i ponovno nasele u svojim državama", rekao je Erdogan.

Obraćajući se Globalnom forumu u Ženevi, naveo je da je Turska u posljednjih devet godina na izbjeglice potrošila 40 milijardi dolara i optužio Europsku uniju, koja je obećala šest milijardi eura pomoći, da nije ispunila sve što je obećala.

"Još uvijek čekamo na ostale tri milijarde eura koje su obećane", rekao je Erdogan.

Kuće i škole mogle bi se postaviti u sjevernoj zoni u koju se 371.000 sirijskih izbjeglica vratilo od početka turske operacije koja je očistila to područje od "terorističkih organizacija", naglasio je Erdogan i izrijekom naveo Islamsku državu te snage sirijskih kurda YPG i Radničku partiju Kurdistana, kurdske separatiste u Turskoj.

"Ako provedemo projekte koje sam spomenuo na Općoj skupštini UN-a, mislim da u vrlo kratkom vremenu možemo ponovno naseliti milijun ljudi", kazao je.

Očito se referirajući na SAD koji je pohitao zaštititi naftna polja nakon povlačenja Islamske države, Erdogan je dodao: "Nažalost, napori za sigurnost djece u Siriji nisu ni izbliza onima koji su uloženi u zaštitu naftnih polja".