koronavirus

Epidemiološka situacija u BiH stabilna, najava ublažavanja mjera

27.04.2020 u 14:31

Bionic
Reading

Zdravstvene službe u Bosni i Hercegovini procijenile su u ponedjeljak kako je epidemiološka situacija u toj zemlji stabilna što otvara mogućnost daljnjem ublažavanju mjera poduzetih radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusa

Predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Ministarstva zdravstva tog entiteta potvrdili su da je trenutna situacija vezana uz zarazu koronavirusom dobra i da se otvara mogućnost ublažavanja restriktivnih mjera uvedenih zbog pandemije.

U BiH je do ponedjeljka zaraza koronavirusom potvrđena kod nešto više od 1500 osoba od gotovo 26 tisuća testiranih, uz 60 smrtnih slučajeva. Od nedjelje je zaraza potvrđena kod 49 osoba, a testirano je njih oko tisuću.

Ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar kazao je novinarima u Sarajevu kako su ove brojke ohrabrujuće, posebice u Federaciji gdje je bilo tek 14 novih slučajeva zaraze, a istaknuo je kako se sada valja naučiti živjeti s virusom jer on nije nestao.

'Zadovoljavajuća epidemiološka situacija ostavlja prostor za ublažavanje mjera kako bi život mogao teći dalje sve dok se ne pronađe cjepivo protiv SARS-CoV-2 virusa', kazao je Pehar dodajući kako je posebice važno što broj oporavljenih u BiH stalno raste.

Po njegovim riječima, epidemiološka situacija isključivi je parametar na temelju kojega Zavod predlaže ukidanje postojećih mjera ograničenja rada i kretanja.

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez kazao je kako su neutemeljene primjedbe iz Republike Srpske da ukidanje policijskog sata i karantene u izoliranih prostorima ugrožava ukupnu epidemiološku situaciju u zemlji.

Istaknuo je kako je jasno da se najveći broj građana pridržava preporučenih mjera fizičke distance te nošenja maski i rukavica pa ukidanje policijskog sata i vraćanje mjere samoizolacije umjesto karantene nije prouzročilo nikakve dramatične posljedice o kojima nagađaju u RS-u.

'Mi pratimo mjere koje poduzimaju druge zemlje poput Hrvatske i drugih članica Europske unije', kazao je Čerkez, dodajući kako će nova popuštanja restrikcija slijediti u ciklusima od 14 dana, a jer je procjena kako je to razdoblje potrebno radi analize učinaka.

Potkraj prošlog tjedna u Federaciji BiH ukinut je noćni policijski sat te karantena u izoliranim objektima za osobe koje dolaze iz inozemstva.

Mlađima od 18 i starijima od 65 godina u tom je entitetu dopušten izlazak iz domova po tri puta tjedno u različitim vremenskim intervalima, a u predstojećem razdoblju trebalo bi uslijediti postupno otvaranje trgovina i aktiviranje uslužnih djelatnosti.

U RS-u za sada nema nikakvih popuštanja strogih mjera ograničenja, koje uključuju i zabrane kretanja vikendom. Dužnosnici tog entiteta najavili su kako bi mjere postupno mogli početi ublažavati tek od 10. svibnja.