GRUPIRANJE NA RADNOM MJESTU

Epidemiologinja: Otkrili smo odakle korona u Institutu Hrvoje Požar

19.06.2020 u 13:28

Bionic
Reading

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zvjezdana Lovrić Makarić za N1 je govorila o samoizolaciji ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka, trenutnom stanju s koronavirusom u Hrvatskoj, ali i o uzroku žarišta u Institutu Hrvoje Požar.

- Naš ravnatelj i nekoliko zaposlenika je bilo na tom skupu. Kasnije je potvrđeno da je na skupu bila i zaražena osoba. Po protokolu identificirani kontakti i stavljeni su u izolaciju - rekla je Lovrić Makarić.

Ponovila je kako je prvi Capakov nalaz negativan.

- Nalaz je negativan, ali mora biti u samoizolaciji zbog kontakta s oboljelom osobom - kazala je.

Potvrdila je da su epidemiolozi uspjeli otkriti kako se korona pojavila u tom institutu.

- Prva osoba za koju smo saznali iz tog instituta nije imala jasnu epidemiološku vezu s inozemstvom. No dio kolega je imao, došli su iz inozemstva. Uspjeli smo otkriti odakle je infekcija - rekla je Lovrić Makarić, prenosi 24 sata.

Epidemiolog Bernard Kaić jutros je na Hrvatskom radiju objasnio da se zaposlenik za kojeg se mislilo da je prva zaraženi u Institutu zapravo zarazio od kolege.

"Postoji pretpostavka da se prvozaraženi zarazio u inozemstvu, ali čini se da prvi otkriveni nije prvi zaraženi u tom kolektivu", rekao je Kaić i tako zapravo otkrio da je jedan od četvorice naknadno otkrivenih zaposlenika Instituta zapravo prvozaraženi.

Također su je upitali li ovo nagovještaj drugog vala.

- Je li najava drugog vala teško je teći, ali govori da se treba pridržavati mjera. Većina novozaraženih su importirani slučajevi i bliski kontakti. U Zagrebu bilježimo i grupiranje na radnom mjestu - rekla je Lovrić Makarić ciljajući na novo žarište u Energetskom institutu Hrvoje Požar u Zagrebu.