vrhunac epidemije

Epidemiologinja demantira: 50-godišnjak nije umro zbog gripe

03.01.2019 u 15:35

Bionic
Reading

'Informacija da je gripa odnijela prvu žrtvu, a koja se pojavila u medijima, nije istinita', rekla je Diana Nonković, epidemiolog i voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

Voditeljica službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Diana Nonković za Vijesti.hr je kazala da 50-godišnjak nije umro zbog gripe.

'Informacija da je gripa odnijela prvu žrtvu, a koja se pojavila u medijima, nije istinita. Riječ je o osobi koja je preminula od invazivne pneumokokne bolesti, odnosno pneumokokne sepse. Osoba je bila pozitivna na gripu, ali brojni građani su također u ovo doba pozitivni na gripu, ali gripa nije uzrok smrti te osobe', objasnila je ova epidemiologinja dodajući kako jepneumokok odnosno bakterija Streptococcus pneumoniae ozbiljna bakterija koja može uzrokovati ozbiljne bolesti poput upale pluća, meningitisa i febrilne bakterijemije.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo zaključno s 30. prosincem prošle godine u Hrvatskoj je službeno registrirano ukupno 1.125 oboljelih s kliničkom slikom gripe. Zasad nema potvrđenih prijavljenih smrtnih slučajeva.