HZJZ UPOZORAVA

Epidemija ospica širi se među necijepljenima u Hrvatskoj!

05.02.2015 u 14:54

Bionic
Reading

Od 16. prosinca 2014, kada je Hrvatski zavod za javno zdravstvo obavijestio javnost o prvom grupiranju ospica, do danas broj oboljelih u našoj zemlji porastao je na preko 60

Zabilježeno je nekoliko slučajeva unosa ospica iz inozemstva - iz Njemačke, Bosne i Hercegovine i Srbije - a neki od njih rezultirali su širenjem infekcije među necijepljenim članovima obitelji, što je dovelo do nekoliko obiteljskih grupiranja ospica. Osim toga, zabilježeni su pojedinačni slučajevi s ili bez daljnjeg prijenosa bolesti na bliske kontakte, a za koje se ne može utvrditi jesu li se zarazili u inozemstvu.

Do danas su prikupljeni podaci o preko 60 oboljelih od ospica u Hrvatskoj, od kojih je dio laboratorijski potvrđen, a dio bolesnika još je u obradi te se službene prijave tek očekuju.

Većina bolesnika nije cijepljena protiv ospica te se mogu povezati s drugim bolesnicima kao dio obiteljskog grupiranja ili kao bliski kontakti s bolesnicima s kojima nisu u rodu.

U Zagrebu je zabilježeno nekoliko obiteljskih grupiranja bolesti, prvenstveno u velikim obiteljima s visokim udjelom necijepljenih članova.

U Rijeci te u Vinkovcima zabilježeno je po jedno manje grupiranje koje nije unutar obitelji. Pojedinačnih bolesnika koje u ovom trenutku ne možemo povezati s drugim bolesnicima u Hrvatskoj ima u Zagrebu, a jedan je bolesnik i u Rijeci te se najvjerojatnije zarazio izvan Hrvatske.

U početku epidemije većina oboljelih bila je u kontaktu s osobama koje su se zarazile u inozemstvu, a s daljnjim razvojem sve je veći broj bolesnika koji nemaju nikakav izravni ni posredni kontakt s inozemstvom.

Četvoro oboljelih je razvilo upalu pluća kao komplikaciju bolesti, a jedan upalu srednjeg uha. Podsjećamo da je u suzbijanju epidemije izuzetno važno svaku postavljenu sumnju na ospice odmah prijaviti nadležnoj epidemiološkoj službi zbog pravovremene obrade kontakata oboljelog od ospica i provedbe protuepidemijskih mjera.