TKO ŽURI GLAVU GUBI

Energetska obnova državnih zgrada i dalje na čekanju

05.02.2014 u 17:52

Bionic
Reading

Više od godine dana čeka se početak energetske obnove zgrada u javnom vlasništvu, a u Ministarstvu gospodarstva kažu da bi se to uskoro trebalo dogoditi. Gotovi su energetski pregledi za 68 javnih zgrada, sada će se prionuti analiziranju isplativosti, pa odobrenjima i za koji mjesec obnova bi trebala početi na policijskim stanicama, vrtićima, domovima za odgoj djece, općinama i županijama

Taj posao koordinira Agencija za promet nekretninama koja sada drži energetske preglede. Za pet zgrada Ministarstva unutarnjih poslova i tri zgrade Ministarstva socijalne politike i mladih raspisani su postupci javne nabave za pružanje energetske usluge u svrhu poboljšanja energetskih svojstava tih zgrada, kažu u Ministarstvu graditeljstva. U tijeku je i priprema natječajne dokumentacije za obnovu jedne zgrade Ministarstva socijalne politike i mladih.

'Natječaji su započeli u prosincu 2013. godine. Za jedan postupak krajem siječnja izvršeno je otvaranje ponuda te je u tijeku pregled i ocjena ponuda i donošenje odluke o odabiru', izvjestila nas je Đurđica Čočić, glasnogovornica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Dakle, program je još uvijek u početku, jer za sve zgrade treba provesti složenu administracijsku proceduru, a krajnji cilj je do 2015. godine napraviti mnogo više - ugovoriti i realizirati cjelovitu obnovu 200 zgrada javnog sektora, korisne površine oko 420 tisuća četvornih metara.

Za provedbu Programa zadužena je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za osiguranje sredstava za financiranje izrade energetskih pregleda i energetskih certifikata prije obnove zgrada i, po potrebi, projektnih zadataka te sufinanciranje 40 posto sredstava za opravdane troškove ukupne vrijednosti ulaganja.

Još dva programa čekaju, Program obnove višestambenih zgrada, koji je bio u javnoj raspravi, a sada je na dodatnim konzultacijama i uskoro bi trebao biti usvojen na Vladi te Program obnove zgrada komercijalnog sektora koji je u izradi.

Vlada ovim programima nastoji slijediti upute europskoj direktivi o energetskoj učinkovitosti iz 2012. godine prema kojoj se od država članica traži da od 1. siječnja 2014. godine svake godine obnove 3 posto ukupne površine poda grijanih i/ili hlađenih zgrada u vlasništvu i upotrebi središnje vlasti.