GRADONAČELNIČKI KANDIDATI PRED ISPITOM

Ekolozi se ugledaju na Torcidu: Traži se kodeks za Marjan!

29.04.2013 u 16:42

Bionic
Reading

Društvo Marjan, udruga stara 110 godina koja brine za splitsku park-šumu, povela se za primjerom Torcide: sastavili su 'Kodeks za Marjan', opširni dokument kojim precizno definiraju kako bi se u budućnosti trebalo postupati s 'plućima Splita' i od svih kandidata za gradonačelnika traže da se o njemu javno izjasne

'Od buduće gradske uprave očekujemo da zaustavi dugogodišnju nebrigu za Park-šumu Marjan, pa smo sastavili upitnik temeljem kojeg se kandidati mogu očitovati o njezinoj budućnosti. Iskreno se nadamo da će dokument poslužiti kandidatima kao temelj njihovih programa za jedno od najdragocjenijih gradskih područja', kazali su u Društvu Marjan uoči službenog predstavljanja Kodeksa u utorak.

Splitska park-šuma dramatično je ugrožena u posljednja dva desetljeća, prije svega planskom i neplanskom gradnjom koja konstantno nagriza njegove granice. Društvo Marjan prošle godine ujedinilo je snage s neslužbenom građanskom organizacijom Inicijativa za Marjan, koja je na prosvjedu protiv gradnje restorana u režiji Fani Horvat, supruge gradonačelnika Željka Keruma, bila okupila preko pet tisuća građana. Uspjeli su u zahtjevu i gradnja je zaustavljena, no od tada institucije igraju ping-pong i potpuno ignoriraju njihove zahtjeve.

Najprije su se splitski konzervatori doslovce odrekli svoje nadležnosti nad Marjanom, potom Grad i Županija već dvije godine odugovlače s izradom Prostornog plana park-šume, a najavljene izmjene postojećih planova i Zakona o zaštiti prirode dodatno će smanjiti njegovu zaštitu. Ministrica kulture Andrea Zlatar svojedobno je javno obećala da će Marjan uvrstiti na listu zaštićenih kulturnih dobara i dati mu barem status kakav uživa zagrebački Maksimir, no do danas izbjegava održati svoju riječ.

Splitski ekolozi idućih tjedana prikupljat će odgovore svih kandidata za gradonačelnika, a njihove odgovore će predstaviti na Dan Marjana, 12. svibnja, tek nekoliko dana prije lokalnih izbora.

Svoj dokument nazvali su 'Kodeks' po uzoru na Torcidu, koja je godinama inzistirala na uvođenju pravila upravljanja splitskim Hajdukom. Nakon što je navijački kodeks prihvaćen, iz kluba su postupno uklonjeni nekompetentni kadrovi i na njegovo čelo postavljena je (barem zasad) neovisna, nekompromitirana i civilizirana garnitura, koja posljednjih mjeseci pokušava sanirati oko stotinu milijuna kuna dugova zaostalih iz doba kada su Hajdukom vladali HDZ-ovi i Kerumovi kadrovi.

Tekst 'Kodeksa' pročitajte OVDJE