ROK OD ŠEST MJESECI

EK zaprijetila Washingtonu zbog viza za Hrvate

05.02.2014 u 21:20

Bionic
Reading

Europska komisija (EK) je u srijedu od SAD-a zatražila da unutar šest mjeseci ukine vizni režim za državljane Poljske, Rumunjske, Bugarske, Cipra i Hrvatske, upozorivši da bi EU mogao uvesti vize za američke diplomate ukoliko se taj problem ne riješi, objavio je EurActiv

'Ukoliko se za šest mjeseci taj problem ne riješi, EU bi mogao uvesti vize za američke diplomate', upozorila je Komisija.

Građani većine zemalja EU-a putuju u niz stranih zemalja bez vize, no državljani nekih novih članica Unije još uvijek trebaju vize za ulazak u SAD, Kanadu i Australiju, podsjeća EurActiv.

Komisija je slično upozorenje uputila Washingtonu i 2008. kada je 12 zemalja EU-a bilo podvrgnuto viznom režimu za putovanje u SAD. U međuvremenu je vizni režim ukinut za osam zemalja, Češku, Estoniju, Grčku, Litvu, Latviju, Mađarsku, Maltu i Slovačku, a na listi su ostale Poljska, Rumunjska, Bugarska, Cipar i Hrvatska koja je članica EU-a postala 1. srpnja 2013. Diplomati spomenutih pet zemalja su kazali da će i dalje bilateralno pregovarati sa SAD-om kako bi se problem riješio.

Bruxelles traži da se EU tretira kao 'cjelina' te da SAD uzvrati recipročno na viznu politiku.

'Ovo je odlična vijest jer sam kao zastupnik u Europskom parlamentu, u studenom prošle godine na ovaj problem upozorio Europsku komisiju. Odgovor je stigao već u siječnju a sada, eto, imamo i konkretnu akciju s rokovima, koje ćemo svakako nadzirati! Zadovoljan sam i nadam se da je ovakvom razvoju doprinos dala i moja inicijativa', komentirao je iz Strasbourga SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula

Podsjećamo, povjerenica Komisije za unutarnje poslove Cecilia Malmström je Piculi u svom odgovoru u siječnju napisala 'da je EK zadovoljna što je reciprocitet dostignut za veliku većinu članica EU, uspjeh je i da je Kanada od kasne jeseni prošle godine ukinula vize za građane Češke. EK koristi svaku priliku u kontaktima s američkim i kanadskim vlastima kako bi naglasila svoju zabrinutost oko preostalih slučajeva ne-reciprociteta'.

U zastupničkom pitanju EK Picula je podsjetio da državljani 23 zemlje članica Unije plaćaju zahtjev za vizu samo 14 američkih dolara, a građani ostalih 5 članica čak 160 dolara. Dodatan argument Hrvatskoj bile su i uvedene biometrijske putovnice, te članstvo Hrvatske u NATO-u i Europskoj uniji.