RATNI ZLOČINI

Europska komisija o barbarskim i kukavičkim napadima na civile u Ukrajini: 'Dodatna vojna potpora je na putu'

10.10.2022 u 13:31

Bionic
Reading

Europska komisija u ponedjeljak je snažno osudila ruske napade na ukrajinske gradova u kojima stradaju civili i civilna infrastruktura, ističući da će za ratne zločine odgovorni morati položiti račune

“Napadi koje je Rusija u ponedjeljak izvela na civile u Ukrajini predstavljaju ratne zločine za koje će odgovorni morati položiti račune", rekao je glasnogovornik Komisije Peter Stano na redovitoj konferenciji za novinare..

"To su barbarski i kukavički napadi, protivni međunarodnom humanitarnom pravu", dodao je Stano.

Stano je također rekao da je neprihvatljivo korištenje moldavskog zračnog prostora za napade na Ukrajini.

Moldavski ministar vanjskih poslova Nicu Popescu rekao je ponedjeljak da su ruske krstareće rakete usmjerene na Ukrajinu prešle kroz moldavski zračni prostor i zbog toga su pozvali ruskog veleposlanika u Moldaviji na konzultacije i zatražili objašnjenje.

Nešto ranije, na Twitteru se oglasio visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

“Ovakvim postupcima nije mjesto u 21. stoljeću. Osuđujem ih najoštrije. Stojimo uz Ukrajinu, Dodatna vojna potpora iz EU je na putu”, poručio je Borrell.

  • +8
Napad na Kijev Izvor: Profimedia / Autor: Arman SOLDIN / AFP / Profimedia

Ukrajinska vojska objavila je da je Rusija u ponedjeljak ujutro ispalila 75 projektila na Ukrajinu, a predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je glavna meta ruskih napada bila energetska infrastruktura u zemlji.

Druga meta bili su ljudi, što je očita osveta ruskog predsjednika Vladimira Putina na eksploziju na Kerčkom mostu koji povezuje Krim i Rusiju, što je Putin proglasio terorističkim napadom.